Friday, January 11, 2013

Permohonan ke Ijazah Sarjana Muda & Penerapan semester akhir UiTM ambilan September 2013 ..

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
Assalamualaikum...

Kepada semua pelajar diploma semester akhir , permohonan ke Program Ijazah Sarjana Muda untuk pengambilan bulan September adalah telah dibuka pada 7 January 2013 sehingga 15 April 2013.. permohonan boleh la dibuat melalui laman web upu..klik image dibawah..

*lepasan SPM /STPM/STAM/MATRIK /ASASI juga boleh memohon di laman web ini..
Sebelum itu anda perlu membeli terlebih dahulu no pin dari BSN sebelum membuat permohonan.. melalui permohonan ini pelajar boleh memohon mana-mana universiti pilihan yang tersenarai didalam laman web tersebut.. tetapi jika anda adalah student UiTM adalah sangat-sangat rugi jika anda memohon universiti lain selain uitm..

Ini kerana pelajar uitm diberi keistimewaan untuk memohon program penerapan yang mana terdapat pengecualian kredit untuk terus ke semester tiga ijazah.. sangat beruntung disitu ye.. hanya belajar 1 tahun setengah atau 2 tahun sahaja.. dan semester akhir pulak praktikal.

tetapi permohonan penerapan perlulah dari fakulti yang sama semasa korang diperingkat diploma..kalau anda berhasrat untuk bertukar fakulti ,tiada pengecualian kredit dan anda akan belajar dari awal semula iaitu dari semester 1 yang mengambil masa 3,4 tahun untuk menamatkan ijazah korang !

so,fikir-fikir la ye.. ^_^

Permohanan untuk program penerapan pula adalah bermula pada 14 January 2013 sehingga 31 Mac 2013..anda juga perlu membeli no pin di BSN untuk membuat permohonan..sila klik image dibawah untuk membuat permohonan..


 TETAPI pembelian no pin tu harus lah pada atau selepas 14 Januari 2013 ..Kalau dah beli no pin tu sebelum 14 January 2013 adalah tidak sah untuk permohonan ini..dan anda perlu nyatakan untuk Program Penerapan semasa pembelian no. Slip di BSN..sebab no pin adalah berbeza dengan permohonan di web upu..

#Program penerapan ini adalah untuk pelajar UiTM sahaja..Pelajar-pelajar yang sedang belajar dimana-mana IPT selain UiTM adalah TIDAK DIBENARKAN..

#UPDATE : PERMOHONAN IJAZAH SARJANA MUDA UITM INTAKE MARCH 2014
LATEST UPDATE: PENERAPAN DAN PENGECUALIAN CREDIT(PC)

42 000 kuceng marie:

NIZAM said...

taksume program dip ke degree even same cos pun hny blaja 2 tahun gitu. depends on cos. ada yang 3+3 mcm mechi. 3+2.5 mcm civil, landscape. ada jugak 3+2 mcm business kan. ;)

Ieyza Afieyna said...

Yup..dia dpend cos gak.. mcm sye banking cuma 2 thun je..huhu

Mimie said...

selalu dilemma bila nak apply utk further study. huhu xtau nak ambik kos apa.

Ieyza Afieyna said...

@Mimie

same la.. dalam dilema jugak... huhu.. tapi bukan dilema nak smbung cos ape cuma dilema nak smbung atau x.. hehe

Syukri Mohtar said...

nak tanye sikit.boleh ke daftar 2 sekali.UPU n penerapan UiTM atau lagi bagus daftar penerapan je?

Ieyza Afieyna said...

@Syukri Mohtar

hurm,, saya pun tak sure lah.. but i think boleh jika mohon kedua2 nye sekali.. sebb if awk nak mohon university len selain Uitm, awk kena mohon melalui laman web UPU .. kalau untuk penerapan dilaman web uitm,, no pin BSN tu pun berbeza...

kalau tanya mana lagi bagus, its depend pada tuan diri la.. tapi kalau sya pilih penerapan sebab ada pengecualian kredit :)

seikatsu said...

eiyza... kalo x mohon penerapan??? kurang paham la ... huhuuh

MaYa MustWany said...

good info~

Anonymous said...

salam... trima ksh ats info... tp sya nk tya mcm mna kalo student diploma uitm yg tangguh pengajian satu sem... then nk sambung blik degree uitm..penerapan dapat pengecualian krdt x??...

Ieyza Afieyna said...

@Anonymous

ade2.. pengecualian kredit tu means subject yg pernah kite ambil masa diploma tu xpayah nak ambik blik tyme degree.. :)

Anonymous said...

salam..nak tnya sikit..yang pengecualian kredit tu maksud nya ape ek?sbb sy ade jgak dgr kawan kawan ckap transfer kredit..law transfer kredit,,law subjek yg kite dah amek tu dapat gred rendah macam mane?dy ade effect ke dekat poiter degree kita naty?or transfer kredit tu just untuk lpaskan kita sem1 and sem2 tok degree naty?or ade effect at pointer ke apa ke.sy risau sbb subjek yg dah prnah amik just dapat gred 'c' je semua .. harap bole membantu ;)

Anonymous said...

Salam ieyza, nk tanya, tahu x klu permohonan penerapan ni ad bukak kali kedua? Klu dh trlepas nk isi penerapan yg baru2 cmne ek?

Ieyza Afieyna said...

@Anonymous

pengecualian kredit same je dgn transfer kredit.. maksudnye subject yg kite dah amik kat diploma tak perlu diulang blik time degree,, tpi subject yg relate dgn course yg kite amik time degree tu kena dapat min B+ . kalau dapat bawah dari tu kena repeat gak la.. yup ! bnda nie untuk lepas kn sem 1 @ sem 2.. so kite x perlu ulang smula dri sem 1..

Ieyza Afieyna said...

@Anonymous

rasenye sesi march14 nnti kowt..sebb yg intake yg nie untuk kemasukan sept 13 .. ieyza pun x pasti.. huhu

sandy said...

Salamm. Nak tanye sikit bole? Tapi cam lari topik sikit la. Bile ye bole beli num pin for degree? N sampai bile due datenye? :)

sandy said...

Salamm. Nak tanye sikit bole? Tapi cam lari topik sikit la. Bile ye bole beli num pin for degree? N sampai bile due datenye? :)

Anonymous said...

bile boleh tahu kputusan tawaran tuh erk??

Anonymous said...

hai kak ieyza. nak tanya. isi upu fasa 2 ikut result sem 1 OR sem2 OR mana2 yg better?

Anonymous said...

hi assalamualaikum,
nak tanya bila result uitm keluar? sebab saya pun mohon tapi xjumpa mana tarikh result keluar.

Anonymous said...

Kalau saye lepasan dip blh ke apply penerapan ni? Atau perlu apply time semester akhir dip dulu?

Anonymous said...

Awk keje staf hep ke?

Zahyrah Nizam said...

Salam, nak tanya, no pin ni brapa ringgit ye? sbb kami dah beli yg rm10 tapi takut tersalah beli sbb ada yg harga dia rm15. thanks .

Zahyrah Nizam said...

Salam, no pin tu brapa ringgit ye? rm 10 or rm15? sbb takut tersalah beli.. thankss

Ieyza Afieyna said...

@Anonymous

eh, xla.. sya student uitm..

Ieyza Afieyna said...

@Zahyrah Nizam

nak beli skrg untuk rayuan ke ? tak sure la.. sebb masa awal permohonn dulu rm10 je... yg rm15 tu tak pasti la...

Anonymous said...

sya nk tnya pasal ambilan sesi kedua utk degree...sya ni plajar degree sem 1 upsi ambilan sept 2013..klau sya nk memohon ambilan kdua uitm utk degree bgi ambilan mac 2014 nih boleh tak?ka plajar ipta len xdibenarkan?

Ieyza Afieyna said...

@Anonymous

bole je mohon.. buat permohonan untuk lepasan diploma.. awk bole mohon kat cni http://online.uitm.edu.my/

heri said...

tmpang tnya skit leh x, no pin deg untuk 2014 intake bla leh bli ye.

heri said...

tumpang tnya leh x. bla leh bli no pin deg unyuk 2014 intake.

Ieyza Afieyna said...

@heri

dah boleh beli dah.. refer entri nie intake march 2014:) http://www.ieyzaafieyna92.my/2013/09/permohonan-kemasukan-ijazah-sarjana.html

NanaComel said...

Salam..saya nak tanya, kalau course sains pun boleh transfer kredit ke? saya dripada upsi, diploma 2 tahun shaja..pstu kalau nak msuk U lain mcm uia ke uitm ke, boleh jugak ke transfer kredit? terima kasih :)

Anonymous said...

Salam..sy nak tanya..boleh ke transfer kredit kalau pelajar itu drpd jurusan sains? dan boleh ke sbgai cntoh plajar tu drpd UPSI buat diploma 2 thun shaja kmudian dia nk tukar U cntoh nye UIA nk amik bidang pendidikan yg juga subjek sains.boleh ke transfer kredit dan ijazah nya cuma 2 tahun? trima kasih :)

Ieyza Afieyna said...

@Anonymous

salam.. maaf, untuk universiti lain saya tak pasti... tapi klau uitm transfer kredit boleh dibuat untuk subject2 yang pernah diambil masa diploma.transfer kredit untuk subject degree semester 1& 2 sehaja dan mesti dapat sekurang2nya B untuk subject berkaitan dengan course :)

rose said...

Salam hello. Saya ada beberapa soalan, saya masih di sem akhir diploma n dgr nya permohonan utk program penerapan dah dibuka. Utk 2014/2014 ni saya nak mohon penerapan uitm, jadi sebenarnya saya kena memohon? Di student portal @ upu? Kerana ada yang berkata kpd saya upu hanya utk yg akan start sem1 degree balik. Harap anda dapat bantu. Terima kasihh

Ieyza Afieyna said...

Salam.. Hai rose :)

Untk pnerapan uitm ,rose bole mohon melalui student portal shaja.. Untk upu kalu rasa nk mohon universiti selain uitm.. Untk pnerapan uitm, pin dia pun blainan dri pin upu..so kalu nk bli ckp untk pnerapan uitm.. Yup. Kalu intake upu biasanya mula dri sem 1..

Anonymous said...

salam..saya dpat penerapan intake mac 14..
camne nk buat pengecualian kredit..apa dokumen2 yg perlu mse nk buat pengecualian kredit tu.. terima kasih

Ieyza Afieyna said...

@Anonymous

hai..untk buat pc masa tu kena bawa transkrip diploma :) sbgai rujukan snarai subject yg pnah diambil bserta rsult g kite dpt :)

Anonymous said...

salam, saya ni tgh tgu pnerapan bulan sept ni. agak2 berapa lama kena tunggu keputusan penerapan? dulu akak tunggu selepas result final exam keluar berapa lama? :)

Anonymous said...

Hye.. Saya nak tnye ny. Sye da isi penerapan. Tg tggu result penerapan untuk sesi bulan sept 2015. But, suddenly sye tukar pikirn. X nak msok blan sept nt. Cmne ye??

Anonymous said...

Selepas buat permohonan penerapan, no pin tu digunakan lg tak untuk semak keputusan??

Anonymous said...

Selepas buat permohonan penerapan, no pin tu digunakan lg tak untuk semak keputusan??

Izzat Rahman said...

assalamualaikum.. saya nak tnya... boleh kah saya memohon untuk kemasukan penerapan untuk kali yg ke2, sebab sebelum ini saya dah mohon isi penerapan intake mac2016 tetapi gagal kerana tiada result muet.. so saya ingat nak mohon penerapan untuk intake bulan9 ni... namun dekat application continues study dekat uitm student portal mengatakan "hanya pelajar aktif dan sepenuh masa sahaja layak mohon melalui student portal"... so mcm ekk nak mohon penerapan selain dekat student portal tu?? mohon penjelasan... tq