Friday, June 24, 2011

Tutorial: Buat banner animation guna Photoscape..

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum
♥ Hello silent reader ! ♥

Hai..blogger.. aPa khabar?? hope semua nya sihat2 belaka..
alhamdullillah.. sihat sentiasa.. hee..
ni ieyza nak wat tuto banner animation..
tuto ni permintaan Kak Princess Delliza.
so nak menunaikan janji.. ieyza siapkan tuto ni malam nie juga.:D

langkah pertama. buka photoscape. hee..
then pergi Editor


1- Buka photoscape
2-Klik Menu.
3-Pilih saiz banner.. selalunya 150x150 la..
4- tekan OK.
5-muncul kotak saiz banner korang. edit la papa yang untuk
dijadikan banner tu..buat image k..
6- contoh. image pertama ieyza buat mcam kat atas. tapi ingat nak jadikan 
dia animation kena la buat image2 lain sekali..save kan.
 
7- Nie image kedua ieyza buat. supaya nanti boleh jadi animation.savekan
8- after dah save. klik kat aniGif
9- Upload image yang korang save tadi.. .
10- akan jadi gambar animation yang berkelip2 gambar tu..
11- korang boleh adjust masa untuk image korang tue berklip 
berapa lama. nak laju or nak slow.. terpulang..
12- dah selesai. save ja. 


gambar tu akan jadi macam kat bawah ni..;)





upload kat photobucket untuk dapatkan kode untuk banner tersebut.. :)
<textarea cols="20" rows="5">&lt;a href="URLBLOG" target="_blank"&gt;&lt;img src="CODE IMAGE" alt="'create" border="0" /&gt;&lt;/a&gt;&lt;br /&gt; </textarea>
URLBLOG. letak url blog korang..
CODE IMAGE letak code image yang korang dah upload kat photobucket tadi..
selamat mencuba.. ^__6
Photobucket


11 000 kuceng marie:

Dhia BellamiZam said...

xjadi pon :(

bila blog bercerita said...

perghhh...terbaekkk...mmg xlokek ilmu kamu niyh...

ieyza afieyna said...

@Dhia BellamiZam

xjadi ? aik napa lak.. jadi cmne ?cube wt btul2.comfirm jadi..k

ieyza afieyna said...

@bila blog bercerita

hee.. sje je.. ;)

♥Princess Delliza♥ said...

THANKS DEAR WAT KAN TUTO UTK AKK.. :)

ieyza afieyna said...

@♥Princess Delliza♥

welcome akk ;)

hakem_shahrul said...

KENAPA KALAU LETAK KAT SIDEBAR TAK JADI ???

ieyza afieyna said...

xjadi mcm mane tu ? mesti jadi punye la. ade terslh ape2 ni kowt ??

venessa petra said...

ehermm! thanks for the sharing tp klau nk upload kat photobucket,mcm mna eh? nk pg mana?

perkongsian said...

tak jadi la huhuhu

MISS NL said...

tak jadi jugak.. :( letak kat sidebar die kua script je, gambar x de..