Sunday, January 6, 2013

#Bank Islam : Interbank dihujung jari anda :)

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
Assalamualaikum...

Dua hari lepas aku terpaksa ajak kawan aku teman aku pergi kangar sebab nak pergi bank in duit kat Maybank.. rasa serba salah pulak menyusahkan dia.. -.- bukan ape,sebab kat uitm ni just ada Cash Deposit Machine (CDM) Bank Islam jer.. dekat arau plak tak da Maybank.. so terpaksalah pergi Kangar.

Dah terlanjur pergi kangar, aku pun pergi la sekali Bank Islam kat belakang Maybank tu.. sebab nak daftar no phone untuk dapat kan i-access code untuk Interbank iaitu shortform bagi Internet Banking.. so lepas ni tak payah la susahkan kawan atau nak cari bank yang ada CDM.. guna jari pon boleyy...ala-ala iklan rejoice pulak..bila-bila masa dan di mana jua ^^ huhu..

Sebagai student banking yang dah Part 6 nie ! ecehh.., aku nak share la cikit pasal Interbank dan cara-cara pendaftarannya..btw, untuk Bank Islam je la ekk.. coz aku pakai Bank Islam yang tak da riba..^^

 Dengan Interbank tranfer nie  korang boleh la transfer duit kemana-mana bank sekali pun.. but akan di charge RM2..berbaloi la tue ,  kalau naik teksi tambang lagi mahal tau.,tapi kalau transfer bank islam ke bank islam free jer..

Pertama kali apa yang patut dibuat ialah lakukan pendaftaran Internet Banking di mana-mana Automated Teller Machine(ATM),pilih transaksi lain-lain > pastu pilih Internet Banking > Masuk kan 6 digit pin (apa-apapun boleh, nak sama macam pin card atm korang tu pun boleh..tapi better yang lain la ok) > lepas tu pilih seterusnya dan sampai la selesai.. pin tu save kat mana-mana ye..
 
Lepas tu pergi ke laman web https://www.bankislam.biz ( internet explorer @ mozilla firefox jer boleh ) > klik First Time Login > baca syarat-syarat and tick kat Yes and continue > Online Registration : masuk kan ATM card number yang tertera kat card korang tu dan masuk kan sekali Internet Banking Pin yang 6 digit daftar kat ATM tue...then klik submit .. masuk kan user ID and password..

dah settle. dan akan keluar macam kat bawah nie kan ?ada kat tepi tue scroll kan jer..





Di bahagian My account tu korang boleh la check jumlah latest duit korang keluar masuk semua tu.. Untuk bahagian Transfer Fund tue la untuk tranfer duit tue.. Kalau nak transfer dari bank islam ke account bank islam jugak klik kat Transfer to Third Party 

BUT sebelum tu korang kena dapatkan i-access code dulu... scroll sampai bawah nanti ada jumpa bahagian Customer Service . klik kat i-access Code Request
then, tunggu la code tu akan di hantar directly ke handphone korang..Namun jika bila korang klik kat i-Access Code Request tu tapi dia ada tulis macam nie 

"You must register your mobile phone number to receive the i-Access code via SMS. Kindly refer to our Internet Banking Customer Care for more details."

tue maksudnya korang belum daftar lagi no handphone korang kat bank islam.. So, korang perlu lah daftar kat mana-mana cawangan bank islam.. gitau kat kaunter tu korang nak buat pendaftaran telefon bimbit untuk i-access code.. t dia bagi borang dan isi lah apa yang perlu...

Ok, kalau sapa-sapa yang dah daftar tu.. bila dah terima SMS i-access code tue, korang klik lah Transfer To Third Party di bahagian Transfer Fund . ini untuk account bank islam ke bank islam sahaja . kalau untuk account bank islam nak transfer ke any bank account klik kat Inter Bank .

#Transfer to Third Party (Bank Islam to Bank Islam)
Destination Account : masukkan num account penerima
Recipient's E-mail Address : emel penerima
Transfer Amount : contoh : RM200 so masuk kan 200.00
Transfer Description : Tajuk tujuan transfer 

dah isi semua klik Transfer . dan keluar macam kat bawah nie..bila semua maklumat dah betul , nama penerima pun dah betul ,klik Confirm .
Then, akan muncul kotak kecil yang mana kena isi i-access code yang diterima melalui SMS tadi.. dah isi klik OK..
dan yang terakhir.. muncul macam kat bawah nie.. ada tulis Thanx you apa semua tu k.. so dah selesai.. bagitahu la si penerima check emel dia dan check baki account dia .ok.. DONE!

#Inter Bank ( Bank Islam to any bank account )
Transfer Amount : Jumlah nak transfer. cth : RM10 taip 10.00
Beneficiary Bank : Pilih bank yang korang nak tranfer tue..
Beneficiary Account No : masuk kan num acc penerima
Benefiary Name : Nama penuh penerima 
Recipient's Email Address : e-mail penerima
Payment Detail : Tajuk tujuan transfer

then klik Yes...proses dia sama je macam untuk third party tue ok.. buatlah sampai habis...^_^


___________________________________________________________________

#LATEST UPDATE..

Memandangkan ramai yang tanya mana i-access code tu, tak jumpa.. ok sorry update lambat.. sekarang web bank islam telah pun berubah,, dah diupgrade lebih baik.. so ieyza akan tunjuklah macam mana nak transfer duit ..rujuk gambar kat bawah ok...



STEP 1: LOGIN -> FUNDS TRANSFER -> WITHIN BANK ISLAM -> THIRD PARTY
STEP 2: isi maklumat yang dia nak seperti di atas.Then, klik confirm

STEP 3: Check semua , kalau betul klik request i-access code , bila dah sampai kat phone masukkan n klik confirm.

STEP 4: SUCCESSFUL :) DONE.

# i-access code tu diberi tempoh untuk 1 jam dan untuk 1 kali kegunaan sahaja. kalau nak buat banyak kali request code lain ok..
ok, tu jer nak share.. tak faham tanya ok.. bye bye ~

57 000 kuceng marie:

Sheera Aya said...

thanks share. dulu aya dah berjaya reg internet banking b.islam ni tapi tiba2 tak boleh login. pelik.

MaYa MustWany said...

menarik gak ni

wat masa ni mas hanya guna m2u je.

Sis ieja said...

setakat ni tak pernah buat lagi apa2 transfer duit. takut. hehe

Ieyza Afieyna said...

@Sheera Aya

yeke ? ade something wrong la tue.. cuba la pgi bank tnya.. :)

Ieyza Afieyna said...

@MaYa MustWany

yeke.. hee.. tu la sbb ramai student pkai bank islam kan..

Ieyza Afieyna said...

@Sis ieja

knape pulak tkut ? tkut silap ye.. hehe ^^

afzalsukasuki said...

dlu ada bank islam, time student la.pas abis stadi tak pernah guna pon.rasanya dah kena terminated kot

lieya_idlia2307 said...

lama tak komen heheh,,suka datang belog ne sebab lagu dia suwit jer dengar kat telinga nie,,eh tapi ieyza kalo akak tak silap if kita nak transfer dari bank islam ke bank lain kena tgu 3 ary bkerja kan baru dapat?

Ieyza Afieyna said...

@lieya_idlia2307

yeke akk ? entah. ieyza pun xtahu.. sebb x lagi tranfer kt acc lain..huhu

Sheera Aya said...

Sbb aya dah lama tak aktif online banking, jadi dia off automatik. kena call customer service utk reactivate. :)

Anonymous said...

HEE TOLONGLAHH BANK ISLAM INTERNET BANKING PALING TERUK SEKALI OKEY INTERNET PERBANKAN DIA. LAJU LAGI MAYBANK N CIMB CLICKS. GUNA TIME BELAJAR BOLEHLAH..DAH KERJA, HAWAU NAK GUNA. TERUK

Anonymous said...

user id tu pa ei...nak isi pa kat ruang tu

Anonymous said...

user id tu apa ei...nak isi pa kat ruang tu..

Anonymous said...

user id tu pa ei...nak isi apa kat ruang tu

farah izzati said...

salam..terima kasih share..tpi saya keliru tntg iacess..klo da guna skali iaccess tu xleh guna da utk kali kedua ye..?? kalo nak guna lgi kene minx kat mana ye....xkan kene sllu c0ntact bank islam utk minx iaccess code tu..? bntu saya ye...saya btul2 nk tahu...huhu...trime kasih

Anies Anierah said...

Salam syawal..nice blog n nice entry..sy follow sini..klu sudi jenguk blog sy pla http://dibawahcahayalampu.blogspot.com.terima kasih^_^

Amir Zayn said...

aslkum . nk tanya. bpa lama ya masa utk transfer dr bank islam ke bank lain? interbank. on the spot masuk ke?

Amir Zayn said...

Aslkum.. nk tanya, interbank tu masuk duit on the spot ke? ke kna tggu lama?

Amir Zayn said...

Aslkum.. interbank tu masuk duit on the spot x?

Ieyza Afieyna said...

Sory late.. Untk bank islam ke bank lain amik masa 3hari bkerja .. :)

Anonymous said...

Awk if bnk islam to bank islam gne third party kn . then brpe lme tke time utk bank islam receipent trime duit ? On the spot ke duit tu akn msuk kt acc receipnt ?

Ieyza Afieyna said...

On the spot msuk trus.

Zakiwaaa said...

Dapat maklumat jugak akhirnya ^^ Btw done follow sis :)

mira ellyna said...

kenapa bila saya nk interbank selalu xboleh. dia tak leh nk scroll ke bawah stress tau saya waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa nk nangis

Ieyza Afieyna said...

@mira ellyna

xleh gna google.. gna internet explorer k..

anakmuda4111 said...

salam,kenapa sy x jumpe pasal customer service tu....no dah siap register tp nak apply i-Access code tu x dpat sbb xjumpe tmpat request???mohon pencerahan....dah pakai Internet Exporer

Anonymous said...

Bank Islam la yg paling teruk..
Banyak ketemeneh nk online banking..
Cimb juga yg paling Mudah..

Pastu hairan kad bank Islam tiba2 takblh guna.. Masuk pin nombor terus tendang kad..
Nk kata akaun tak aktif, rasanya tiap minggu Ada transaksi..

Mmg nak g mengamuk Kat bank Islam ni esok pagi..
Menyusahkan Org nk keluar duit mlm2 time Ada emergency!!!

Hanna Ree said...

Kalau online bank in ambik 3hari bekerja..kalau direct transfer melalui ATM pun same ke?

Ieyza Afieyna said...

@anakmuda4111

i-access ade kat tepi side bar ..cuba lihat betul2 :)

Ieyza Afieyna said...

@Anonymous

setakat nie saya tak pernah lagi dapat bad service dari bank islam.. tu saya tak thu la..

Ieyza Afieyna said...

@Hanna Ree

tak la,, kalu direct dari ATM same day dah dapat dah :)

Nurul Haziqah Mohammed Zin said...

Klu dekat web baru ni i-access code tak jumpa. So mcm mana ye? :)

Ieyza Afieyna said...

@Nurul Haziqah Mohammed Zin

saya dah update bru kat bawah tu.. cuba tgk blik..

Muslimat Annisa' said...

Nak tanya untuk yang latest update tu. Kalau baru nak daftar untuk internet banking ni, masih perlu ke kaunter bank islam ke untuk dptkan i-access code selepas dah register kat web tu? or itu cara dulu je?
Kalau saya baru nak register, saya kene follow ke step yg awk cakap kena isi borang kat kaunter bank islam utk update no phone tu? or skang dah x perlu dah?

Ieyza Afieyna said...

@Muslimat Annisa'

ye.. still kena pgi bank islam untuk daftar no tel.. bukan untuk dapatkan no icress.. no icress akan dapat melalui sms.. so memang perlu dftar no phne kt branch dulu ok :)

timtimseeyul said...

I

timtimseeyul said...

I ad try trnsfer dri bnk islm ker bsn guna atm.
Trnsfer hri sabtu but smpai hri isnin tk dpt.kene tggu 3hri bkerja ke cmme ye.risau jgk.

Ieyza Afieyna said...

@timtimseeyul

ye kena tuggu 3 hari bkerja..

Anonymous said...

kalau transfer dari bank islam ker maybank berapa hari? kan ada option normal transfer and instant transfer, so kalau sy gune instant means on the spot ker?

Ieyza Afieyna said...

@Anonymous tak silap saya amik masa 1 hari je.. if transfer b4 kul 12 tgh hari , ptg tu after 6 dah masuk dah.. but if lewat transfer keesokkan hari baru dikreditkan..

yang pasal instant tu saya tak pasti sebab sye tak pnah cba..

.::nur azimah ahmad sukaime::. said...

Salam sis..maaf tny..kalau xdaftar i code tu, mmg xleh nk transfer ke akaun lain ke?atau ianya hny optional shj?

Anonymous said...

Kalau nak check bank statement tak perlu i-access code kan? i-access code tu hanya untuk buat money transaction to other party right? thanks.

Anonymous said...

Kalau nak check bank statement tak perlu i-access code kan? i-access code tu hanya untuk buat money transaction to other party right?

hanisa said...

thanks sbb share. ad jugak nk try transfer guna internet banking ni tp tak reti, parents pakai bank lain so takde sape nak ajar. sedih jek. huhu. bile dah bace ni, so da dpt ilmu baru dah. :)

sarahnabila said...

Berapa lama eh dia ambil masa untuk aktfikan nombor telefon tu? I dah daftar tadi, tapi still tak boleh guna untuk buat online banking utk transfer duit. Please help me.

Fatin Atirah said...

Klau nak buat online transfer kena guna macam laptop atau komputer ke,kalau guna fon boleh x?

Kraken Mann said...

Boleh tp sony sahaje yg laen tkleh hehe..

Mohd Hafidz Fizz said...

Salam.. sya ada buat pindahan duit dri akaun bank islam ke akaun maybank.. duit tu on the spot masuk ke ??sya buat pindahn dlam jam 9 mlam.. tpi smpai jam 12 mlam ni still duit tu x masuk..

Ayla annur said...

Dh update no fon baru utk bt online bnking...tp dh bp hari masih no lame...nk berurusan pn sush...tu satu hal...dh p atm utk ambk no pin,blk nk dftr online banking xblh plak...no pin salah la...padahal dh betul no tu...byk kli try...slh lagi...so mcmn...pening arr...

Aqilah Ahmad said...

Nice. Tkasih. 😍

Siti Khadijah said...

Mmg kena daftar ye yang i-access code baru boleh guna internet banking?

Jie Muhammad said...

Blh x klu i acces code daftar kat mesin atm jea.. x pegi kaunter

Anonymous said...

kalau x buat internet banking ni x boleh ke nak semak status baki duit dalam bank islam,,,saya pelajar uitm memegang kad visa debit team harimau tuh,,,kalau boleh bagitahu cara yer,,tq

firdaus said...

Saya nak tanye . Kenapa saya x receive duit yg ditransfer dekat saya . Dia menggunakan bank islam transfer ke akaun mybank saya. Dia ad receive mesej mengatakan yg sayaa dah terima duit tu . Tapi saya check di mybank2u still ta receive .kenapa ?ad sape sape boleh explain

amirah norisham said...

salam dear .. ini first time nak cuba intrnet banking .. pihak yang kita nak tranfer wang ni mmg kena ada email juga ke or kena ada internet banking juga ?..

afiey sha said...

Sis ..bleh x guna ATM bank Islam utk transfer duit ke akaun bank Lain..CTH maybank or cimb..tq

Faryal Nazzir said...

Bestnya bank islam ni