Friday, January 6, 2012

Tutorial: Float song widget (You tube )

Assalamualaikum...

actually, ieyza tak tahu nak letak nama apa untuk tuto ni.. hehe... sis widiea yang tanya macam mana nak buat widget lagu macam ieyza ni.. kat atas belah kiri , senang sikit nak pause kalau sapa2 xsuka.. memang la widget ni x penting kan. sebab ada sesetengah blogger tak suka blog yang ada lagu ye dak.. apa-apa pun..itu hak masing2..hehe.... so nak senang..ieyza buat lah tuto kan untuk sis widiea  :) 

ok, mula-mula copy code kat bawah then paste kan kat dalam html/javascript
<div style="display:scroll; position:fixed; top:5px; left:2px;"><center><object width="70" height="25"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/1NzwVBxx_z0?fs&autoplay=1&hl=en_US&color1=0xFF9BCE&color2=0xFF9BCE" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><embed src="http://www.youtube.com/v/1NzwVBxx_z0?fs&autoplay=1&repeat=always&hl=en_US&color1=0xFF9BCE&color2=0xFF9BCE" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="70" height="25"></embed></object></center></div>
ok, warna purple tu korang bole tukar kan dengan code warna yang korang nak...
ok. yang warna biru tu tukar kan code lagu yang korang nak...cara nak copy code lagu kat youtube  mcam ni... mula-mula search la lagu mana yang suka.. then kat bawah video tu klik share  then klik embed
then copy code yang panjang kat bawah tu... 

cth : 
<object width="560" height="315"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/QFOsi27mZWo?version=3&amp;hl=en_GB&amp;rel=0"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/QFOsi27mZWo?version=3&amp;hl=en_GB&amp;rel=0" type="application/x-shockwave-flash" width="560" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>

tapi just copy bahagian yang ieyza highlight  tu jer.. n paste kan kat tempat warna biru tempat yang ieyza bold warna purple macam kat atas tu... then save je la... fham tak ? tak faham gtau.. hehe..bye ;)

10 000 kuceng marie:

NasZ said...

bagus tuto ni. senang org yg g blog yg ada widget lagu ni utk pause lagu. bagus2.

widiea azira said...

yessss. .dh dapat dh..cume nk tukar code wrna je xtaw nk amek ktne..gune wrna sedia ade...thanks tau tau tau..:)

nurul diana said...

rinduu kakak :(

Miss Nadya said...

eh akak baru je nk buat tuto ni lepas SM bagi tahu...tapi sayang dah buat...hehe..:)

ieyza afieyna said...

@NasZ

aah,, senang ckit nak pause lagu klau tak nak dgr lagu. xde la tercari2.. ;)

ieyza afieyna said...

@widiea azira

yeke ? ok xpe.. welcome ;)

ieyza afieyna said...

@nurul diana

rindu yana jugak.. ;)

ieyza afieyna said...

@Miss Nadya

la yeke ? hehe...akk buat je la..

Nur Munirah Mat Rahim said...

nak buat tp.xbpe paham la..huhu

Nur Munirah Mat Rahim said...

@NasZ