Friday, December 2, 2011

Tutorial: Letak Google Page Dalam Blog

Assalamualaikum...

Hyep ! Semua.. seperti mana yang kita semua tahu,, ada khabar yang mengatakan widget follower kita tu bakal dimansuhkan.. adakah ia nya betul atau pun tidak ieyza tak pasti,, tapi yang pasti itu lah isu yang hangat diperkatakan oleh blogger-blogger kan...

Ini disebabkan pihak google telah mewujudkan laman baru dalam syarikat mereka.. iaitu g+1 dan jugak google + page.. before ni ieyza pun tak tahu la apa benda lah semua ni.. dapat tahu pun after baca blog bro ahmad , blogger SEO kita yang hebat pasal benda-benda ni semua.. :)

so, mula-mula tak faham macam mana nak buat letak dalam blog.. tapi akhirnya menjadi jugak selepas guna tutorial dari blog Firdani Love Story.. Tapi hari ini ieyza nak share la kat korang macam mana nak buat..dan akan di creditkan kat blog sis wanie ;) Thanx sis.. 

Sebelum tu ieyza nak explain dulu kat korang semua apa itu g+ 1 dan jugak google + page ni.. g+ 1 tu adalah sama seperti fungsi widget follower tu, korang bole lah follow blog tersebut dengan menekan butang +1 je dalam blog tersebut.. dan macam facebook tau.. ( jangan lupa klik butang +1 ieyza ye.. hee , sebab tak da sapa follow lagi.. T_T) then, google + page  pulak adalah fungsi nya sama seperti page yang korang buat kat FB tu... add to circles lak kalo korang nak devide kan as family,friends, and etc..


ok.. cara nak buat.. mula2 korang kena daftar dulu kat cni 
https://plus.google.com


then,bila dah daftar semua. dah upload gambar dah isi maklumat semua, korang kena create page pulak.. macam gambar kat bawah ni. klik kat ctu..
*klik kat create a google+ page

then, keluar macam kat bawah , pilih other..
isi nama, url , tick kat i agree tu..pastu tekan CREATE..macam pic kat bawah..

pastu tunggu dalam proses, then ada keluar suh upload pic korang.. korang upload la as profile picture..
dah upload tekan continue lak..then terus tekan Finish ..

Pastu,muncul la page korang tu,, then korang klik Get Started kat bawah profile pic korang tu..
dan sekarang adalah cara camna nak letak badge tu dalam blog korang.. pas korang klik tu, akan muncul pulak macam gambar kat bawah ni..

korang tengak  kat connect your website  bawah dia ada get the badge klik kat situ..
then, ade new tab yang muncul.. then pergi tengak tab tu, pastu copy jela code yang dia bagi tu then paste kat dalam blog korang..(tengak kat bawah ye)  paste kat design > add gadget > html/java script 

SELESAI.. :)  kalau tak jadi gitau tau.. bye..

thanx and credit kat Sis Wanie aka owner Firdani Love Story..

33 000 kuceng marie:

Ezad Skytech said...

hee...rajin buat tutorial...jom2..ramai lagi pengguna Google+...(^^,)

MaYa MustWany said...

kalau la box follower dah tak boleh guna la lepas ni,memang menyusahla,nak wat yang baru ni lak.adoi

Ratu Lissa said...

thanks for sharing :D

syieda ;) said...

ieyza, apa function dia?
wajib buat eyh? nanti syieda nak guna tutor ni ek ;)

nurul diana said...

--> sye pemalas , hehehe , mls nk buat bnde ni :(

Norlida Ramli said...

hehe..akak dh wat lama tp fren br ada 4 org.hehe

nnt nak add ieyza nye la :)

Bro Ahmad said...

sorry ieyza lambat terjah..satu tutor yang menarik..bukan senang nak buat entri tutor sebab nak print screen bagai leceh, tapi dapat buat..thank

Miss Nadya said...

ok..kak nad dah buat..jap eh..nanti kak nad follow ieyza..k.nad ada dengar jugak kes ni.hehe..akak dah edit entry smlm..:)

http://miss-nadya.blogspot.com/2011/12/tido-diganggu-kerana-anak-ular.html

Wanie said...

hehe..thanks kredit blog sis :)
ramai yg liat nak pasang lagi badge ni..hihi

Thania said...

ieyza....akk daa wat p tak muncul pown kat profil akk

faridah nazurah said...

hee thanks ieyza :)

ieyza afieyna said...

@Ezad Skytech

jom2.. hehe.. ;)

ieyza afieyna said...

@MaYa MustWany

aah tu la pasal.. dengar cerita macam tu la...

ieyza afieyna said...

@Ratu Lissa

welcome dear ;)

ieyza afieyna said...

@syieda ;)

function die mcm widget follower tu la.. ieyza pun xtahu sgt.. ;)

ieyza afieyna said...

@nurul diana

mls xpe la.. hee

ieyza afieyna said...

@Norlida Ramli

hehe.. yeke..hee..

t ieyza follow akk gak.. ;)

ieyza afieyna said...

@Bro Ahmad

hee... ;)

ieyza afieyna said...

@Miss Nadya

ok kak.. ;)

ieyza afieyna said...

@Wanie

welcome.. ;)

ieyza afieyna said...

@Thania

aik yeke ? akk dah ikut semua step ?
xkn xjadi kowt..

ieyza afieyna said...

@faridah nazurah

welcome dear.. ;)

cik ika said...

err..btol ke nt ta de button folower?
susahnye cmni..erm..nt law btol isu ni, gtaw ika ye..nt ika try wat tutor ni..now not have time yet

cik ika said...

err..btol ke nt ta de button folower?
susahnye cmni..erm..nt law btol isu ni, gtaw ika ye..nt ika try wat tutor ni..now not have time yet

ieyza afieyna said...

@cik ika

ok2.. t pape ieyza gtau ye.. ;)

Run Away said...

thanks 4 sharing ya...;d

ieyza afieyna said...

@Run Away

wc.. ;)

Pendamba Mawar said...

nanti ar pasang..malas lagi

ieyza afieyna said...

@Pendamba Mawar

ok.. hee..

ABU said...

thanks nice info.. kalau blh saya nak tanya sikit.. ok sekrang saya dah ada fan page.. tapi aku terlepas nak copy code tu.. aku dan next next.. dah siap pun page aku.. so sekarang ni.. cam mana aku nak dapatkan balik kod tu.. thanks harap dapat tolong.. salam kenal drpd saya Abu..;)
www.ashgive.com

era kecik said...

wah! terima kasih awk :))

ieyza afieyna said...

@ABU


cube clik kt get started , n ikut step yg sama ;)

Amir Baker said...

Terima kasih for this tuto! epy sangat dah ni