Monday, October 24, 2011

Perempuan macam nie bakal ditinggalkan bf ke ?

Assalamualaikum...

Entry ni nak mintak pendapat, harap sudi bagi pendapat..

Situasi 1
Bf : Awak jom keluar, saya rindu lar kat awak.. hari-hari jumpa baru syok.. 
hilang sikit rindu saya kat awak nie tau... 
Gf : Sory la, saya ada hal la,, lagi pun saya jenis tak suka dating selalu la,, sekali sekala kan bole..kalau rindu mesej atau call kan bole..
Bf : erm, ok larr macam tu.. (bengang sebenarnye kowt)

Situasi 2
Bf : Awak jom kita mesej nak boring larr.. awak open minded tak,, jom la kiter mesej blue2,, 
sekala-sekala jer,, alar bukan org tau.. kite berdua je..
Gf : Ish, awak ni tak mau lar.. rosakkan fikiran jer... tau x bende tu zina hati yang paling parah.. even kite mesej bese2/call  ni pun dah kira zina hati.. hurm.. tak nak sampai lebih teruk macam tu..
Bf : erm, ok larr macam tuu.. nytez..(bengang sebenarnye kowt)

Situasi 3
Bf : Awak, nanti kita keluar boleh tak saya nak pegang tangan awak.. please.. awak ni , saya teringin jugak nak kita jalan-jalan sambil berpegang tangan ni.. bole la ye .. :)
Gf : Ha ? tak mau la.. saya tak pernah berpegang tangan dengan orang yang bukan muhrim lagi ok.. tak pernah even pakwe saya yang sebelum ni.. and never untill kalau saya dah kawin dengan orang tu baru bole..
Bf : erm,, awak ni semua nya tak bole. nak jumpa selalu tak bole, nak mesej open-open sikit tak boleh, ni nak pegang tangan pun tak bole ? habis apa yang bole ? apa bezenya saya as boyfriend awak dengan kawan-kawan lelaki awak yang lain ? macam tak da beze je.. bek tak payah couple macam ni.. ahh... (nampaknye tahap kesabarnya dah habis.. ~)

secara jujurnya la kan, kalau korang lelaki, apa korang rasa? apa keputusan korang?

bagi ieyza rasa-rasanya kalau perempuan macam ni, kalau dapat pakwe macam tu confirm kena tinggal kowt.. yela, lelaki macam tu,mungkin jenis open, yang tak kisah semua tu,, yang tahu nak enjoy,,kalau tak dapat mula la, mesti clash... sah-sah lelaki macam tu bukan betul-betul nak perempuan tu.. 

kenapa ieyza cakap macam confiden je ek ? sebab ianya betul-betul berlaku... siapa , dimana dan bila tu biarlah rahsia.. even ada yang kata perempuan seperti ini tersangat kuno dan ketinggalan zaman..ye ke ? 
ieyza rasa lebih baik putus pun daripada terus kapel dengan orang yang macam tu.. kalau betul-betul sayang akan bimbing kita orang perempuan ni, bukan lagi merosakkan..
p/s:ini hanya pendapat, maaf kalau ada sape2 terasa ek..

78 000 kuceng marie:

Pendamba Mawar said...

patut ditinggalkan..
kalau perangai lelaki cam tu..

bagi PM , lelaki tu yang patut dijauhi. sebab sibuk nk ajak bukan2. dalam soal perhubungan sseharusnya lelaki memainkan peranan sebagai penjaga kalau kita betul sayang pada seseorng bukan sebagai perosak.

sayang bukan berarti semua nafsu dapat dipenuhi.:)

Khairul Rahman said...

situasi 1 : tak salah kalau keluar setiap hari rasanya kalau ada diselitkan niat untuk belajar bersama.

situasi 2: memang salah! cume perlu tanya dulu. kadang2 teman lelaki anda itu hanya sekadar bergurau...

situasi 3: boleh pegang tangan. Tapi berlapik lah. Palai sarung tangan ke. (kalau dah terdesak sangat nak peganglah...hehe)

sekadar ingin memberi pendapat ^_^

Noor Airina said...

taq gune pnye laki , open minded ngek dia !! huishhh , bukan pompan yg kne tggl , laki tu yg kne tggl ..

soffea ielmaney suffiazo said...

betul tue..lelaki sekarang kebanyakkannya macam tue lah ..

sis92 said...

lelaki yang baik untuk perempuan yg baik
tapi kadang2 lelaki yang kurang baik untuk perempuan yg baik

semuanya adalah btujuan utk saling melengkapi :)

Ct Mawa said...

setuju sesangat! :)

Si Rabun said...

lau laki macam itu conferm gf ue kne tinggalkan. tapi lau laki itu ikhlas. tak kena tinggalkan. tak suka laki mcm kat entry itu.

Jasmin Ibrahim said...

eh,saya sokong saya sokong......hehe...betoi la....laki cm tu,patut pmpn yg tinggalkn la....bkn nya laki tu patut tggalkn pmpn tu kn.....nice info.....saya suka... :)

ieyza afieyna said...

@Pendamba Mawar

betul ape kate PM.. ;)

ieyza afieyna said...

@Khairul Rahman

beljar bersama2? haha.. confirm x akan menjadi,

yeke?gurauan ke mcm tu ? tak kowt..

pkai sarung tangan ? haha.. apela..

ieyza afieyna said...

@Noor Airina

aah betul jugak pmpuan yg kene tinggalkn laki mcm tue kowt,

ieyza afieyna said...

@soffea ielmaney suffiazo

aah,, memang pun.. bnyak yg mcm tu.. realiti !

ieyza afieyna said...

@sis92

mungkin.. sebb jodoh pun dah ditentukan.. :)

nyssa said...

sebab tu kte kne pndai cari. jgn cpt trpengaruh ngn jntn2 cm ni. mule sikit lst2 bis body trgadai..bia la die nk tggl pon klo kte xnk..bia cdey skang jgn nyesal x suda nti... :)

ieyza afieyna said...

@Ct Mawa

hehe.. ;)

ieyza afieyna said...

@Si Rabun

aah,, hnya memnting nafsu semata2 mungkin...

ieyza afieyna said...

@Jasmin Ibrahim

betul jugak.. pempuan yg ptut tinggalkan laki cmtue..

thanx ^^

IkhAnif said...

kalau die betulx2 ikhlas nk couple ngan kite die mesti akan bimbing kite ke jalan yng lurus..>_<

faridah nazurah said...

haha kalau rasa xselesa dengan orang tu, baik kita putus je. takyah nak terfikir-fikir lagi

Bro ahmad said...

tengok situasi jugak..hal sebegini remeh sebenarnya..kalau ditingalkan sebab kat atas nampak sangat dia tak ikhlas dan serius....jaga perbatasan agama jugak yekkk.

Cik Yana said...

Biar ditinggalkan boyfriend asalkan tak jauh dari ALLAH SWT :)

jijah said...

nih xpatut jdik pkwa cmnih..agk2la nk ajk msg blue2 lak..xska taw laki cm2..spatutnya llaki la yg membingbing prempuan ke jalan yg betul..nih bru dkatakan lelaki tu syg kn perempuan tu..tol x hehe.

Ezad Skytech said...

lebih baik kena tinggal dengan bf dari terus couple dengan lelaki macam tu...lelaki macam tu patut campak kat laut je...huuhh~

Cute Design Watermark said...

@Pendamba Mawar cci setuju ngan pendapat PM lelaki sekang bkn betol2 ske kan pompuan tu...kalo da mula kaple blum ape2 da minta yg bkn2..sbb tu bdak2 skang ni mudah jer terpedaya...tu sbb banyak sangat kes buang bb berleluasa...bila x dipenuhi mulala nak ugut...padan la ngan pompuan tu plak...x mo lepaskan lelaki camtu..kononnyer baik la...hape lah...pada hal nafsu semata-mata...mn yg guys tu minta maaf la ek..ini hanya pendapat cci jerk.. ^_^ peace..

NasZ said...

itulah yang berlaku masa sekarang. terlalu ikut budaya barat. persoalannya, orang yang kita couple tu pasti ke jadi suami/isteri nanti? blum kawin tapi dah buat macam dah kawin. (pendapat saya je).

Eyda Dania said...

lelaki mcm 2..not my taste r...sy suke lelaki yg pndai hormat prempuan..=)

cik Atiera said...

otak blur jer baca menda neyh..
tp jujur Aien ckp,
Aien plg tak suka laki yg cm tue..
jumpa hari2? mmg tak larat la jwbnya..asyik na ngadap muka dy jer...haish! lagi pown jumpa hari2 tak elok sbnrnya..lg2 tade ikatan pown..tak molek dipandang org..kalo jumpa sekali2 pown na mula ada nafsu kejantanan, blom lagi hari2..kita islam..tamo la cm tue kan?
kne elak sumer pkara tue..hehe

*kalo Aien, tinggal jer laki tue! melainkan laki tue nak berubah! hehe

ieyza afieyna said...

@nyssa

aah.. biar bersedih skrg dari bersedih kemudian hari..

ieyza afieyna said...

@IkhAnif

tapi lelaki sekrg ramai mcm kat atas tu kan.. hurm

ieyza afieyna said...

@faridah nazurah

;) betul2.. xyah nk siksa diri..

Mawar berduri said...

lebih baik single dari ada pakwe yg cenggini .. moga jodoh yang di tetap kn olh nya adalah yg terbaik utk kita semua ^_^ ..

MB.

ieyza afieyna said...

@Bro ahmad

betul tu bro,, batas agama tu pnting..

ieyza afieyna said...

@Cik Yana

yeah,,i agree totally .:)

ieyza afieyna said...

@jijah

betul tu kak.. kite nak laki yg syg kan kita bukan gunakan kite ;)

ieyza afieyna said...

@Ezad Skytech

wah,, smpai mcm tu slky...
ye2 kite cmpak kelaut.. hee

ieyza afieyna said...

@Cute Design Watermark

ieyza pun setuju ape kata abg PM dgn sis CCI ;)

ieyza afieyna said...

@NasZ

terima kasih bagi pendapat ;)

tapi itu la apa yg remaja sedg lakukan.. dah mcm org barat je..

ieyza afieyna said...

@Eyda Dania

same la .. ;)

ieyza afieyna said...

@cik Atiera

hehe.. tu la psal.. tapi mmpu ke mereka berubah.. hurm... ~

ieyza afieyna said...

@Mawar berduri

amin.. ;)

MaiRa QuEeN said...

kalau laki tu ikhlas..die akan terima perempuan tu mcm mne pon..tp kalau die cuma mahukan kebebasan yang tak sepatutnya mesti dia tinggal pompuan tu..jadi perempuan biar seperti merpati jinak tpi ssah nk tangkap..

aiNa yaZiD said...

lelaki yang baik untuk wanita yang baik.. wanita yang baik untuk lelaki yang baik.. andai lelaku itu betul2 jujur dan ikhlas, dia akan jaga pasangan dia betul2 sehingga wanita itu menjadi yang halal untk dri nya. =)

Miss Nadya said...

kalau k.nad...tinggalkan jer...sebab k.nad paling tak suka di paksa ...^_*

http://miss-nadya.blogspot.com/2011/10/santai-hari-minggu-di-kuala-terengganu.html

Kira update hari ahad lah ni kan??T_T

ade2mama said...

tgl kn jew laki cm tu..heeheh
weii spe ppuan tu heeh..
mytest 4 future gf huhuuhu

Radsmil said...

bodoh la lelaki tu...ada ckp benda mcm tu..tak matang lansung..hu3.. lau aq pompuan tu aq bgi break ja..hhu3..nasib baek aq lelaki..hehehe

azizul said...

ada 2 jenis lelaki..

1- yang merosakkan perempuan..macam ayat atas tu la..ajak jumpe ,open minded..

2- lelaki yang betul2 bertanggung jawab,dan ingin membimbing..contoh..perempuan yang pakai tudung lelaki tu suruh pakai tudung..dan lain2..

sekadar pendapat..

yen(toka ziizokukuto) said...

cinta budak sekolah je yang selalu macam ni kot,,
cinta untuk keseronokan ,,,,
sekadar mengenali erti cinta,,
tapi,,kalau cinta dewasa,,
insyaallah tak berlaku macam ni,,
masing2 dah boleh fikir masa depan :)

Norlida Ramli said...

eee..menyampahnya kalo laki cm 2..takkan sume nak kena ikut ckp dia...tinggalkan je!haha

p/s:bercinta biar berrpada2 ^_^

tiefazatie said...

mc pernah baca je nie..erm..kalu btol die sygkan kte..die xminta semua tue kan2..

ZiErWa zAiNaL said...

huh...tinggl je terus..lelaki tu x ikhlas..nak amek hak dia sebelum tiba masanya..btw...couple itu indah SELEPAS kahwin..peace..^_^

♥Aien Najwa♥ said...

if laki tu tidak mempermainkan perempuan tu, dier akan trime seadenyer..2 baru dinamekan ikhlas..if laki mcm tu, patut ditinggalkan..sekian..(^___^)..

NiA said...

kalo cinta pn xperlu kut suma tu...tinggalkn je...u deserve better den him...

Eyra Daniel Arshad said...

patutnyer laky uh yg kne tinggal..bkn pmpuan..spew yg ikowt sngat ckp laky mcm uh mmg rosak la jwbnyer..hehehehex..hrp-II itew dijauhkan la drpd sume uh ye.=)

remyhazza said...

dah lumrah alam... lelaki sebagai pelindung wanita..
kalau dah belum kawin pun dh perangai macam tu....
dah kawin nanti tak tau ler...
ingat kata org2 tua...
perempuan yg baik utk lelaki yg baik juga.... begitu juga sebaliknya....
jgn hanya nampak keseronokan sementara....sampai lupa adab dan susila....
InsyaAllah... di luar sana masih ada lelaki yg terbaik untuk anda....

izamin said...

mmg sokong 100% la.. law fizah dpt bf mcm tu... bukan dia yg mintak clash..silap2 fizah yg mitak clash..hahahaha... baru dia rasa.. :P

widiea azira said...

ouch!! bg sy la kn laki yg mcm 2 bkn btol2 nk kn kite,myb nk buat penyedap jer..kalo dy betul2 nk dy xkn sesekali permainkan maruah kite dgn buat prkra2 mcm 2..so biar je la dy tinggalkm kite asalkn kite x tinggalkn ALLAH swt.

lgpun dgn gaya dy yg mcm 2,ade potensi la utk ajk kite buat maksiat nnti..x gitu??

bila blog bercerita said...

grrr.....bukan pmpuan yg bakal ditinggalkan tp lelaki tu yg ptot di tinggalkan.....no manners btol....

wanamira said...

lelaki macam tu na wat BF? lebey baek tayah la.. bukan GF tu yg patot kene tinggal, BF tu yg patot kene tinggal.
bukan open minded lagi tu, semua nak open. ngek ah!

aisya said...

pempuan nk org yg bleh bimbing die dlm sume hal. btol x? hehe

lgpun, pmpuan yg baik utk lelaki yg baik.. =)

Wanie Anina said...

lelaki camni ni pemikiran dia tak lain tak bukan tahu nak seronok je.tak payah kisah pun perasaan dia nak nk tinggalkan die sebab dia yang tek reti nak hormat kita as perempuan. cuba ada orang laki buat macamni kat adek dia. apa agaknya dia nak kata.

wan nurul hezrina said...

jawapannya haruslah kena tinggal!gatai nooo...kena nyani lagi anna raffali kalau bepacaran tuh!

masz amysya said...

situasi 2 n 3 mmg xpatut.hisyhh..tp seorang bf kene trime lah kite seadanya.klu jmpe hari2 pon boring gak..hehe.msj n kol 2 blehla.just my pndapt ok.:)

Ini Kisah Tia said...

lorhhh .. hati2 .. lelaki banyak taktiknya ..

nelly said...

memang akan ditinggalkan ~
bukan perempuan tak nak jumpa , kdg2 ada komitmen lain . .

bukan tak nak msej open2 , tapi tak nak lama-lama terjerumus ke arah maksiat .

Bukan tak nak pegang tangan , tapi tak nak lelaki nanti melebih2 . .

semuanya ada sebab . if lelaki tu nak marah , marah sajalah ~
then . better tingglkan dia ~

reen ™ said...

tinggalkan je/


Allah S.W.T berfirman, “Perempuan yang jahat untuk lelaki yang jahat dan lelaki yang jahat untuk perempuan yang jahat, perempuan yang baik untuk lelaki yang baik dan lelaki yang baik untuk perempuan yang baik.” (an-Nur':26)


heee. :)

WuMing said...

Bergantung laaa kepada pihak lelaki... Masa bercinta dulu...WuMing pun ada perangai tuu.

Tapi masa jumpa isterri sekarang dah tak macam tuu..

Ikut saja cakap dia...dan akhirnya kahwin...

Apa pun boleh... He..he..he.

Amoychanteks said...

If you really love her, you won’t touch her.
Not even the slightest bit.
You’ll protect her dignity and sacredness as a muslimah.
Just hold her in your heart for a few more years ..
then you can do it the halal way.....

YNA said...

hari2 jumpa mau pengsan mak nyah, dok ngadap dia je doplohempatjam :)

KhairunNisa' said...

dear , sorry to say but lebih baik tinggalkan laki mcm tu, dah la ajak blue pstu nak pegang tgn , berdosa tu , lelaki yg baik tkkan ckp mcm tu dgn orang yg dia syg . Think about it , byk lagi lelaki lain yg baik dan soleh :)

Izz said...

nafsu semata2 mmg cmtu ieyza.. heee

Fathiah Hamim said...

tinggal je laki tuh. hehe

p/s: soory lambat terjah

afzalsukasuki said...

maaf afzal baru muncul.hehe.hmm mula2 afzal akan tegur dulu.it's take 3 times sblm afzal buat keputusan

pwincess Lov3y dOv3y said...

x yah tggu lelaki yang tinggalkan kita..bek kita tinggalkan dulu dia...mungkin dyer bukan yg terbaek tok kita...huhu..

Ahmad Haziq Azlan said...

maaf, baru dapat peluang berkunjung ke sini.


rasanya lelaki tu bukan lelaki yang balik. memang obvious pon kan...
jadi lebih baik perempuan tu tinggalkan lelaki tu, jangan lelaki yang tinggalkan dia plak....

myr amyra said...

kalo dia betul2 sayangkan kita dia takkan ajak kita buat sesuatu yg boleh menatangkan maksiat...
klo dia ada nniat nak sunting kita as his wife di akan jaga kita dgn elok...

sorry lmbt singgah...bz sikit...

Nurul CLumsy Gurl said...

huh! tnggl jer.. ckp la pompuan tu kuno ker ape ke.. aslkan dose x mw ltak tpi

NURULSYAZWANI BINTI ROSLI said...

susah kot nak jumpa lelaki yang betul betul jujur dengan perempuan..
hmm.. lelaki mcm tuh cuma tau amik kesempatan je!
btw, kpd wanita wanita sekalian, jika jumpa lelaki mcm ni, bg satu dushhh!!! kat dy.. bomm teruss pn xpa!!

Mysara Ab Rahman said...

klu perangai mcm tu, baik tgglkn je..
susah nk cari skrg org yg btul2 ikhlas ngn kte..
klu ada lelaki yg bley tahan ngn permintaan org pmpuan tu, mksudnyer dye tu bgu n layak la..