Wednesday, September 7, 2011

Tutorial: Blockquote Post

Assalamualaikum...

hello bloggers. hari ini ieyza nak buat tutorial post blockquote. mesti ramai yang dah tau kan. kalau tak tahu. bole cuba. exspecially untuk blogger newbie.. tuto ni actually amoy chanteks yang request kat ieyza. so, nak menunaikan janji ,arini jugak la ieyza siap kan.. tau tak  blockquote tu macam mana ? 
ha macam ni. macam kat bawah nie. dalam entry ada tulisan yang berbackground tu. hee..

ok, cara nak buat mula-mula..

pergi dashboard > design > edit html 
pastu seach code nie , nak senang tekan Ctrl + f


.post blockquote {


da jumpa ? copy code kat bawah then paste di bawah code yang korang jumpa tadi


background: url(URLBACKGROUND1);
border:1px solid #000000;
-moz-border-radius-topleft: 10px;
-moz-border-radius-bottomright: 10px;
then ini untuk hover nye pulak. bila cursor sentuh dia jadi rupa lain pulak.
kat bawah .post blockquote { selepas tanda }

.post blockquote:hover {
border: 4px solid #000000;
background: url(URLBACKGROUND2) repeat;
-moz-transform: rotate(-2deg);
-webkit-transform: rotate(-2deg); 
}
note:

URLBACKGROUND gantikan url background yang korang suka. bole dapat kan di sini..
yang warna merah tu untuk korang punya border luar tu. ikut la nak warna apa yang korang suka.pilih warna kat cnie

cara nak buat nya. masa korang tulis entry, korang highlight kan ayat yang korang nak buat blockquote tu. pastu korang tekan tanda kat atas--> " nama dia quote


ok, cuba la. jadi ke tak. kalau tak jadi. gitau ieyza k.. ;)
tinggalkan komen lepas guna tuto ni k..
Photobucket

12 000 kuceng marie:

rara pinkmafia said...

rajinnya buat.kalo rara mls nk buat mcm tu.

ieyza afieyna said...

@rara pinkmafia

hehe.. sje je..
sharing is caring..

Amoychanteks said...

thanks iza. nak mencuba laa nie :)

Amoychanteks said...

erkk, nape takde pun code
.post blockquote { ?

ieyza afieyna said...

@Amoychanteks

yeke? kalao x jumpe cuba try cari perkataan blockquote ..

M Fizan said...

tak pernah reti..hehe..nak try buat lar ^_^

ieyza afieyna said...

@M Fizan

cuba la.. hehe ;)

mi_yuuki said...

asa; x jadi pon :[

ieyza afieyna said...

@mi_yuuki

aik.. xjadi langsung ke dear ?

fatin atirah mohd asri said...

Atiynn Cari Code Tuh Pun dah tak jumpe . tulis blockquote pun takde . Macam mana nie ? tolong buatkan boleh ?

ieyza afieyna said...

@fatin atirah mohd asri

yeke ? ok.. bole je kalo nk suh buat kn.. ;)

Ahmad Haziq Azlan said...

phrase not found. takleh buat