Friday, September 16, 2011

Toturial : Facebook Fan Page Widget Float

Assalamualaikum...

hai..korang. hari ni ieyza nak share macam mana nak buat Facebook Fan Page Widget float yang dimana bila korang pergi ke sesetengah blog tu akan ada muncul Box Fan Page float untuk korang like fan page kat fb milik blogger tersebut..macam kat bawah ni..
|
|
|
|
V
ni just contoh je. ieyza tak da fan page pun T_T
t wat takowt tak da sapa yang like.. huhu ^^
tapi rasa nak buat.. HAHA..nanti2 la.. :P

ok. caranya senang jer..
firstly korang klik cnie..---> KLIK

then akan muncul macam ni
korang klik WIDGET
selepas tu akan muncul macam gambar dibawah,, korang klik Likebox FBfan


then, bila dah keluar macam kat bawah nie. korang isi kan usernama Fanpage FB korang
amik kat bar adress ok.* tapi korang mestilah dah ada page sendiri. kalau takda lagi , pergi la buat.. hee..

cth: http://facebook.com/ieyzaafieyna92
korang just amik yang hujung yang ieyza bold kan tu .. pastu tekan Get

tapi bagi sapa-sapa yang masih xda username. maksud nye korang punye page tu just ada nombor je.

cth: http://www.facebook.com/1000280204  

korang kena dapat kan username. caranye klik je kat tulisan warna biru yang ada tulis
username fanpage tu.. okea. dah set username ..klik je Get


bila dah tekan Get akan kuar macam pic kat atas nie. korang cuba lah usha dulu .
tekan PREVIEW okey..bila dah puas hati korang GENERATE CODE

kat ctu ada dua box. so korang copy yang under Blogspot code tu ok.


pergi ke dashboard >design > edit html
cari perkataan 
</head>
dah jumpa. paste code yang korang copy tadi di ATAS code yang korang cari ni..
Okea.. selesai... bye..

credit to : Mas Ahmad Safwan.. (berpandukan tutorial vlog beliau )
Sila komen lepas guna toturial ni , kalau tak jadi pun inform k.. ^^
Photobucket

7 000 kuceng marie:

Freaky said...

ooo yang ni la ramai guna skang. hehe

ieyza afieyna said...

@Freaky

aah.. bnde nie la. hee

nurul ain abd rahim said...

Nape kat blog ain tak bole bwt bnde ni erk ? Ieyza bole tolong ? :)

ieyza afieyna said...

@nurul ain abd rahim

xbole dear ?? aik.. dah ikut smpai step mane nie ?? dah paste semua coding ke ?

nurul ain abd rahim said...

Eh , da bole :)
Btw , thanks for the tutorial :)

ieyza afieyna said...

@nurul ain abd rahim

hehe.. ok2..
welcome.. ;)

JUz Qyla(ES) said...

kak..Tak bleyh p0n?Nape erk?Akak bley tolong?