Sunday, August 28, 2011

Tutorial: Scroll box untuk blog archive


Assalamualaikum w.b.t...

hai bloggers semua.. tuto ni saje je ieyza buat. maybe ramai yang dah tahu kan. sebab dah banyak tuto ni sana sini . kan ? kan ? hek hek .. tapi kepada sesiapa yang tak tahu tu bole cuba tuto ni okea. ^_^ Tutorial untuk buat blog archive punya scroll box. so kepada sesiapa yang rajin update blog tu. buat la tuto nie. supaya blog korang tak nampak serabut sangat..

then, bole menjimat kan ruang dalam blog korang tu. tak da la berderet-deret sampai ke bawah kan. so apa lagi. buat la scroll box untuk blog archive korang k. hee.. 


step :

dashboard > design > edit html > tick expand widget templates

search code nie , tekan Ctrl + F je untuk memudahkan pencarian
<div id='ArchiveList'>
dah jumpe ? ok copy code kat bawah nie. then paste kat atas code yang korang jumpa tadi..
<div style='overflow:auto; width:ancho; height:250px;'>
lepas tu search code ni pulak. tekan Ctrl+ F k.
<b:include name='quickedit'/>
dah jumpe, copy code kat bawah nie and paste kat bawah code yang jumpa tadi..
</div>
yang warna purple tu korang bole ubah.mengikut kesukaan. 
dah siap.. cuba preview oke ?
tengak kan dah kemas blog archive korang tak da la nampak serabut sangat. panjang berjela-jela sampai ke bawah. hee ^^ 

sila coment bila dah guna tuto nie k, and kalau tak jadi pun gitau ieyza ye.. ^_^
Photobucket

16 000 kuceng marie:

pika said...

thanks for this tutorial dear . appreaciate it !

ieyza afieyna said...

@pika


welcome pika.. :)

L0LlYp0Pz gUrLz said...

xde pun pkataan 2?

ieyza afieyna said...

@L0LlYp0Pz gUrLz

perkataan mane yg xda dear ??

L0LlYp0Pz gUrLz said...

@ieyza afieyna perkataan id='ArchiveList'>

ieyza afieyna said...

@L0LlYp0Pz gUrLz

yeke.. cube try cari ArchiveList je.. ade x?

κƨʏαρσρ said...

thank you for the tuto :)

ieyza afieyna said...

@κƨʏαρσρ

welcomw.. ;)

NURULSYAZWANI BINTI ROSLI said...

salam, awk.. kte buat jadi pun wk. :((

ieyza afieyna said...

@NURULSYAZWANI BINTI ROSLI

xjadi ke dear ? mungkin ade coding yg salah. cube lagi yee..

perkongsian said...

thanks :-)

damak21 said...

Thanks erkk dah menjadi.. Snenang nak faham dan ringkas tuto awk ni :-)

Lindaannur said...

dik jadik thanks ^_^

Musyirah :) said...

AKAK comelll :D dah lama saya cari , akhirnya ! jumpa jugakkk. terima kasih akak ;D

Ieyza Afieyna said...

@Musyirah :)

welcome dear :)

•❤•Insan KerdiL•❤• said...

tQ so much♥(。◕‿◕。)