Thursday, August 25, 2011

Berhati-berhati ketika membaca surah al-fatihah..

Assalamualaikum...

Hari ni nak share sesuatu dan ieyza rasa patut sebar kan benda nie. harap boleh di manfaatkan bersama. Ieyza pun copy dari kawan ieyza . dia share kat fb..

Al-Fatihah adalah satu rukun dalam solat, apabila cacat bacaannya maka rosaklah solat. Oleh itu perbaikilah bacaannya dengan ilmu tajwid. Bukan setakat bacaannya saja rosak malah kita menyebut nama syaitan di dalam solat kita.

Berikut diperturunkan nama syaitan laknat yang wujud didalam surah Al-Fatihah, sekiranya kita tidak berhati-hati.

Nama-nama syaitan tersebut:-

1. DU LI LAH (bila dibaca tiada sabdu)sepatutnya DULILLAH,
2. HIRROB (bila dibaca dengan sabdu)sepatutnya HI ROB,
3. KIYYAU (bila dibaca dengan sabdu)sepatutnya KI YAU,
4. KANNAK (bila dibaca dengan sabdu)sepatutnya KA NAK,
5. KANNAS (bila dibaca dengan sabdu)sepatutnya KA NAS,
6. Iya (disebut tanpa sabdu) sepatutnyaIyya. Iya bermaksud 'matahari'. Dalam ayat ke 5, jika salah bacaannya akan bermaksud "kepada mataharilah yang kami sembah dan kepada mataharikami meminta pertolongan!!!!"
7) SIROTHOLLAZI.......... sehingga habis hendaklah dibaca tanpa henti.
8) AMIN hendaklah mengaminkan Al-Fatihah dengan betul iaitu AA... 2 harakat, MIN... 2/4/5 harakat.

Semoga Amin kita bersamaan dengan Amin malaikat,Insya-Allah. Semoga kita menjadi orang yang sentiasa memperbaiki bacaannya.

Perhatian!
Sebarkanlah hukum Allah walaupun satu ayat semoga kita mendapat rahmatNya, Insya-Allah.


Photobucket

22 000 kuceng marie:

el-janna said...

thanks for sharing~~

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

thankz 4 the sharing k.. hope kita sama2 dapat memperbnaikiny jika sebelum ni salah kn

ieyza afieyna said...

@el-janna

welcome.. ;)

ieyza afieyna said...

@Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine

welcome.. ;)ye betul tu.. insyaALLAH..amin..

mrzool mangastarz said...

terima kasih saudari dengan perkongsian yang benar2 bermanfaat..

ieyza afieyna said...

@mrzool mangastarz

sma2.. saya share ape yg patut dikongsikan :)

Ratu Lissa said...

thanks for sharing.. insyaAllah, saya akan memperbaik surah alfatihah nie dlm sembahnyang.

A'G said...

thnx coz singgah blog AG...
jom join segmen AG~

http://biringmenaning.blogspot.com/2011/08/segmen-join-bloglist-ag.html

farah hanim said...

thx 4 sharing
hehe :)

IFA Athirah said...

uish..mntak2 djauhkn drpsd trsilap baca http://www.geekintherainbow.blogspot.com/

aimi adilah said...

tq 4 this info :) trase kne lebih berhati2 pas ni

alyea said...

maseh share..:)

ade2mama said...

tq!!!!..
stkt ny btol kot bcaan aku..amin:)

syu said...

Akak suka entry ni.ieyza, akak nak copy kat blog akak your entry ni ke blog akak, boleh ye?...

ieyza afieyna said...

@syu

bole kak copy je la..;)
bende ptut pun disebarkan..^^

Semerah Cili! said...

Salam, i sudah Follow Blog u..Jemput ke blog sy...Bley Komen Kaw2 punyer k..

emy zulaiha said...

thank you for sharing! =)

nelly said...

perkongsian yang bagus !
:)

Mohd Izzar said...

owhh, okay...
terima kasih for this info...heheh

faridah nazurah said...

thanks share. nasib baik dah tau. jom singgah ke blog :)

http://faridahnazuahthesinge.blogspot.com/

Nizam Ijam said...

bagus entry nie :D

ieyza afieyna said...

@Nizam Ijam

thanx.. ;)