Friday, July 15, 2011

Tutorial : Disable Dragging Image

Assalamualaikum...

Hai korang,, kali ni ieyza nak buat tutorial,macam mana nak disable gambar kita daripada di drag atau dicuri daripada orang lain .maksud nya bila letak code ni, setiap gambar yang korang letak kat dalam blog ,orang lain tak bole nak amik atau drag la.. faham kan ?

mula-mula pergi edit html, then seacrh 
<head>

dah jumpa? ok, copy code kat bawah pulak,then paste kat bawah code yang korang jumpa tadi.. ;)
<script type='text/javascript'>
document.ondragstart = function () { return false; }; </script>

ok,dah save ! cuba try drag image kat blog korang, mau tak ? 
kalau tak jadi, bagi tau kat ieyza ye..
dah guna , sila tinggalkan komen..thanx..


1 000 kuceng marie:

Ayu Nurhaslina said...

Thanks for this tutorial ;)