Tuesday, May 15, 2012

Ibu dan Kekasih .....

Assalamualaikum...

#tiba-tiba rasa nak share sesuatu yang rasa mungkin orang lain lalui jugak.
 
semua orang ada ibu . ada emak. ada umi .. atau apa saja yang korang panggil . itu lah ibu kita kan. . dan mungkin korang jugak ada kekasih hati.. ada gf .. ada bf .. kan ? kalau single tu bagus. bercinta lepas kawen k.. hee ;P
antara ibu dan kekasih kita .. siapa yang lebih kita sayang ?.. mesti semua orang akan cakap "mesti lah sayang mak kita first. second baru lah bf / gf kita tu. "  right ? ye , memang pun. semua orang sayang mak masing-masing. tak da sapa yang benci mak dia... kalau ada pun confirm. tak bau syurga la dia...

credit to: Mama Arina

urm, apa yang ieyza cuba nak sampai kan dan jadi renungan bersama ialah. ada beberapa faktor yang menyebabkan seolah-olah emak kita stage dia dibawah bf/gf kita. thats mean macam bf/gf first yang kita sayang then baru mak kita.

#1
hari-hari kita sanggup call/ sms bf /gf kita.. kalau boleh 24 jam kowt. tanya dah makan. dah mandi. dah itu . dah ini. semua la.. TAPI.. kenapa kita tak buat macam tu kat mak kita. walhal kebanyakan kita seorang student dan jauh dimata emak kita. ada kita call/ mesej hari-hari kat mak kita ? tak de kan. kalau ada pun. tak ramai la...atau pun just misscall mak pastu suh mak call balek..

#2
antara bf/gf dengan mak kita sapa yang lagi sayang? mesti lah mak kita. tapi kenapa kat bf/gf sanggup wat apa saja. kat mak tak pun.. -_- asal mak suruh tolong jer mesti merugut.. macam-macam bunyi keluar.. ish la, ahh la, ohh la.. buat pun dalam keterpaksaan tanpa kerelaan kan ? tak ikhlas...
 
#3
then ,kenapa kita sanggup jugak habis kan duit nak keluar dating dengan bf/gf kita.. tak cukup seminggu sekali, kalau boleh rasa hari-hari nak jumpa..duit pun banyak habis kat bf/gf kita tu kan..tapi kalau mak yang suruh beli barang ..mak ai kedekut..taik hidung masin..mesti klim duit balik punya.. betul tak ?
 
korang rasa korang macam tu tak ? harap-harap tak la... apa-apa pun mom first right ?
 
HAPPY MOTHER DAY'S ..^_^
p/s: menghitung hari detik demi detik...... wink3 =)

 
>> Selepas korang tengak nie , confirm tak nak buat punya !

49 000 kuceng marie:

cik Atiera said...

da lama sgt tak lawat iza....
hehe..! rindu nak baca entry iza =D

and now, dah pown singgah!

ain setuju jer dengan entry iza kali neyh...
kalo kita sayangkn mak kita, da tntu kita snggup wat apa jer utk dia.. :))

ciksengeh :D said...

itulah remaja sekarang .. hmm , alhamdulillah sekarang dah terhindar dri bende2 mcm tu ..

aReLaN said...

mestilah kena letak mak no 1, 2 & 3.no 4 ayah.pastu baru la leh masuk kekasih a.k.a. bini ke.hehehe

Ieyza Afieyna said...

@cik Atiera

ieyza pun sama.. lupa url aien ape.. ain kn dah ubah kan..hee

Ieyza Afieyna said...

@ciksengeh :D

aah.. harap terhindar jugak daripada mcm tu :)

Ieyza Afieyna said...

@aReLaN

betul2.. nobody kan replace ranking teratas .. just mom!

widiea azira said...

sy xde la bnde2 mcm tu sbb xde pkwe. .kalo ad ntah la.. haha

Asyiqin Haulisah said...

ibu terletak no 1. tiada pengganti.

rAIHan said...

macam mana pon memang ibu tetap the best.

aRa ❤ aFiq™ said...

renung2kan dan slamat beramal :)

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

saya akui kebenaran nya.. cm ne ek kita leh jadi cm tu kn... manusia akhir zaman.. :(

Lady said...

one in the world, sape lagi lau bukan mak kita. .

aReLaN said...

btw, u r tagged.sori ye.hehehe

http://noruazuran.blogspot.com/2012/05/segmen-blogwalking-sampai-lebam.html

Rafflesia™ said...

mak dah seminggu xcall, blog pun dah jarang update, bf pun dah jrg msg or jmpa. pergi balik kerja je, slebihnye duduk rumah. xsihat. hukhuk

kura said...

haa. persoalan yg menarik disituu :)

btw selamat hari ibu!

ain dzaya said...

sangat makkan dalam ntry nie..
bagus nie untu pedoman org kapel zaman skg. :)

sis92 said...

sangat setuju..
benda ni mmg berlaku..kebiasaannya perempuan lah..pmpuan kan klu bcinta dia sgt mengutamakan kekasih lbh dr segalanya..tp sebenarnya tak boleh lah cmtu..besederhanalah :)

Ieyza Afieyna said...

@widiea azira

xde pkwe bgus la tu.. bercinta lepas kwen ye sis.. hehe

Ieyza Afieyna said...

@widiea azira

xde pkwe bgus la tu.. bercinta lepas kwen ye sis.. hehe

Ieyza Afieyna said...

@Asyiqin Haulisah

yup.. betul2.. :)

Ieyza Afieyna said...

@rAIHan

ibu la ratu dhati kite.. kan kan.. :)

Ieyza Afieyna said...

@rAIHan

ibu la ratu dhati kite.. kan kan.. :)

Ieyza Afieyna said...

@aRa ❤ aFiq™

hehe.. selamat beramal.. :P

Ieyza Afieyna said...

@Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine

tu la.. kdg2 kite x sedar ape yg kite lakukan..

Ieyza Afieyna said...

@Lady

kekasih boleh dicari tapi ibu tiada pengganti ! :)

Ieyza Afieyna said...

@aReLaN

TQ tag.. klo sempat ieyza join ye.. ^^

Ieyza Afieyna said...

@Rafflesia™

la yeke.. semoga cepat sembuh ye.. jgn lupa mkn ubat..

Ieyza Afieyna said...

@kura

hehe.. thanx.. but im not a mother.. jgn la wish kt ieyza.. hee :P

Ieyza Afieyna said...

@ain dzaya

yup.. sebb ni la yg dilakukan kbnyakkn couple kn.

Ieyza Afieyna said...

@sis92

xjugak.. lelaki pun sama tau.. 50/50 baru adil.. hehe

Hanim Irsyad said...

setuju dengan ieyza.
tapi alhamdulillah, saya dpt BF yang prihatin terhadap ibu saya juga :)

Selendang Merah said...

entri nie banyak menyedarkan..:) nice

Rafflesia™ said...

tq dear :)

Sally Yatiey said...

Nice entry. Betul tu. Nasib saya masih single ni. hehe. Selamat Hari Ibu :D

Norlida Ramli said...

hurm..
btl tu ieyza..
kdg2 ada jgk yg xtau cara nk express prasaan kt mak dia..
malu katanya..
hihi..
tp kt bf x malu plk kn..huhu

Nor Nadiah said...

kalau dulu k.nad macam tu la..:(

tp skunk mak utama..:)

Nad demam tapi tak reti-reti nak tidur lepas tu blogwalking lagi..ish Nad ni..Adeh!!

http://www.nornadiah.com/2012/05/fever.html

@ deqla manjew said...

mcm kenal jew doodle kapel tu...hihi

lelamaisara said...

alolo...comei sangat la blog ni..kucing tu..kiut....

Kiko Chris said...

hi....suka entry psl hari ibu ni. kdg2 kita khilaf dan lupa tggjwb sbgai seorg anak. T^T *saya dh follow awak, like ur blog*

Ieyza Afieyna said...

@Hanim Irsyad

bagus la klau dapat BF yang mcm tu .. smoga berkekalan.. ;)

Ieyza Afieyna said...

@Hanim Irsyad

bagus la klau dapat BF yang mcm tu .. smoga berkekalan.. ;)

Ieyza Afieyna said...

@Selendang Merah

TQ..

Ieyza Afieyna said...

@Rafflesia™

welcome sis..

Ieyza Afieyna said...

@Sally Yatiey

bgus la single.. hee.. selamat hari ibu jugak...hee


*pdhal blum jadi ibu lagi.. -.-

Ieyza Afieyna said...

@Norlida Ramli

aah.. betul tu.. nak ckp i love you kt mak pun rase sgan t kata.. buang tebiat la.. hee

Ieyza Afieyna said...

@Nor Nadiah

bgus la mcm tu.. mak diutamakan.. hee..

la demam ke.. semoga cepat sembuh..

Ieyza Afieyna said...

@@ deqla manjew
hehe.. curi2.. huk3.. ;P

Ieyza Afieyna said...

@lelamaisara

hehe.. TQ :)

Ieyza Afieyna said...

@Kiko Chris

Betul2.. kdg2 kite x sedar..


ok. tq.. t ieyza follow awk blik..