Wednesday, May 2, 2012

Ego vs Icon . which one ?

Assalamualaikum...

hye.. apa khabar ? harap semua nya sihat-sihat,, 
erm, ieyza rasa impian ieyza tu hampir jadi kenyataan kowt. entah la tunggu dan lihat je la.. hee..so, ieyza betul2 nak mintak pendapat korang-korang semua.. ni, pasal motor ni.. ada sapa-sapa yang ada memiliki motor Yamaha Ego S atau pun Honda Icon tak ??

tak de lah nak mintak pendapat la kan. antara Yamaha Ego s dengan Honda Icon ni mana lagi ok ? actually ada 3 pilihan . hari tu dah survey dah.. hakhak :D sebab nya .. kalau dari segi harga Honda Icon lebih murah berbanding dari Yamaha Ego S ni.tapi honda icon punya spare part pulak lebih mahal . spare part ego s lak senang nak dapat dan murah.. 

tapi tak tahu la tu orang kedai yang cakap. then nak motor lagi murah lak motor Modenas Passion 125 . Smart jugak kowt. tapi spare part dia susah nak dapat la pulak. orang kedai tu la yang cakap. so, tak tahu la yang mana satu ok. so , nak tanya la pendapat korang-korang semua.. Bye..

First - Yamaha Ego S 

 Second - Honda Icon

Third  Modenas Passion 125 

p/s: tak mahir pasal motor-motor ni. harap sudi bagi pendapat .TQ



68 000 kuceng marie:

iZ said...

vote for yamaha..

Rafflesia™ said...

syieda pun xpasti bab memilih moto ni. bagi syieda. biar mahal, tapi spare part senang nak dapat. itu yg tbaik. -.-

syieda pun baru beli ego lc. kihkih.. -.-

aisya said...

nk bg pendapat mane bgus tu xtau la plak.. tp kalau tgk moto yg kwn2 pakai, diorg byk pkai ego s ni..

p/s: bgusla impian hampir jd kenyataan. hehe

Norlida Ramli said...

yamaha ego :D
sebab dia cantik! weeee :)

sis92 said...

klu sis, yamaha kot..
tp klu skuter ni susah sikit bab spare part lah <----ni kawan2 penah ckp lah..

sis92 said...

kalau sis yamaha kot..
tp skuter ni kwn2 ckp susah nk cari spare part n tak boleh nak laju cm moto biasa ..

Fara Chew said...

yamaha ego s...

aRa ❤ aFiq™ said...

ara pun xtaw sal moto.. bawak moto pun xtaw.. sadis.. hrp dpt wt pilihan yg terbaik :)

Ieyza Afieyna said...

@Rafflesia™

ego lc pun smart jugak kn..hehe

Ieyza Afieyna said...

@sis92

tah la. ade yg kata ego s spare part sng dpt. xtahu la.. huhu

Phat said...

ego ego ego

kura said...

haa passion tak best. cepat prob. heheh.
kalau ikut brand trust, EGO S la pilihan hati! heheh

kura said...

haa passion tak best. cepat prob. heheh.
kalau ikut brand trust, EGO S la pilihan hati! heheh

cik ika said...

wah..sume kiut2 la..adeh..

p/s: dear nk mnta pdpt pe ye? sal motor ye?

afzalsukasuki said...

afzal pernah naik ego.sedap, icon tak pernah naik lagi.better ego pon sbb keluaran dia pon dah banyak..so agak senang nak cari sparepart :)

Nor Nadiah said...

adeh gone eh nk bagi pendapat sebb sis xpakai skuter..urm...tapi kalo kt tmpt sis ramai pakai honda icon....sebab mahal dan lmbt sikit rosak kot..jgn la risau sgt pasai spare part tu...jaga elok2..InsyaAllah xde apa...

Ieyza Afieyna said...

@kura

yeke? tu la spare part pun susah nk cari..

Ieyza Afieyna said...

@cik ika

aah.. pasal motor ni. hehe

Ieyza Afieyna said...

@afzalsukasuki

aah tu la. ramai kata ego sng nk cari spare part..

Ieyza Afieyna said...

@Nor Nadiah

yeke.. hehe.. tu a iza mmg suka icon act dari honda. tapi lebih ramai kata ego s lagi ok.

Cik Nur said...

cik nur xpernah pakai scooter, tapi cik nur suke yamaha tu..cantik..!

diera_nadiera ulalaaa~ said...

sekarang diera guna moto ego s..yang warna pink tu lah..
myk mahal skit lah rasanya..
pasal honda icon dgn modenas tu..diera xtahu pulak..
cuba ieyza tgk suzuki step..ad jugak warna pink..diera penah pakai dulu..minyak sumpah jimat..laju pon laju..ringan je rasa..harga murah berbanding ego s..
ego s diera rasa, xbest macam suzuki step..mnyesal beli ego s..

Iza Zaty said...

yamaha ego !
dijamin puas hati ! *ceyh* haha

Ieyza Afieyna said...

@Cik Nur

tu la ramai pilih ego kowt..huhu

Ieyza Afieyna said...

@diera_nadiera ulalaaa~

yeke ? suzuki step agak2 harga dlm berapa ye ??

Ieyza Afieyna said...

@Iza Zaty

hehe..ok2.. tq sudi bgi pndapt..

easy come easy go said...

ambil ego s la , boleh jd geng . min pun beli ego s jgak nnti . HAHA ;D

Mrs AF ♥ said...

kami rasa honda icon kot sebab bagi kami honda icon lebih remaja :) hee kami dah follow awak balik..2639 no kekal kami..^^ ekekekeke~ ;D

Az Meeda said...

saya pun kurang mahir pasal motor-2 ni..
tapi kalau bgi saya Modenas Passion 125 pling smart :)

Ieyza Afieyna said...

@easy come easy go

hehe.. memang rase nk ego pun..cuma confius je skrg. hehe

Ieyza Afieyna said...

@Mrs AF ♥

ieyza pun rase mcm tu gak. tapi ade yg kta icon terllu kecik. huhu

than xfollow ieyza ;)

Ieyza Afieyna said...

@Az Meeda

ok2.. :)

diera_nadiera ulalaaa~ said...

diera xtahu harga hutang..
sebab diera beli cash..
heermm..
kalau ego s, baru2 nih diera beli rm4800..
suzuki step diera beli 3tahun lepas, rm4500+ jaa rasanya..
suzuki step,125 cc..
laju...ringan..
minyak pon seb..
full tank baru rm5..
kalau ego s, full tank,rm7

diera_nadiera ulalaaa~ said...

diera xtahu harga hutang..
sebab diera beli cash..
heermm..
kalau ego s, baru2 nih diera beli rm4800..
suzuki step diera beli 3tahun lepas, rm4500+ jaa rasanya..
suzuki step,125 cc..
laju...ringan..
minyak pon seb..
full tank baru rm5..
kalau ego s, full tank,rm7

Ieyza Afieyna said...

@diera_nadiera ulalaaa~

yeke? ok2.. thanx diera :)

Fikri said...

Modenas Passion 125.. mcm best ja. Haha. Pejam mata, then pilih ja mna2 pn. :D

diera_nadiera ulalaaa~ said...

:) yes dear... ur welcome sweetie.. :)
selamat dapat motor baru :)
ngee~
nanti kalau nak helmet baru pulak,tanya lagi tau? hikhikhik
diera ada helmet best nak promote..
warna pink lagi tau..haaa.. :)
hikhikhik

vendettatraveller said...

bagi sy better yg sparepart senang dapat kot.mahal takpe yg penting kita tak perlu simpan moto dlm stor sbb sparepart takde.haha.act sy tatau menahu bab2 moto ni.

Ieyza Afieyna said...

@Fikri

tu la ieyza pun rasa smart.. tpi susah nk cri spare part..

Ieyza Afieyna said...

@diera_nadiera ulalaaa~

yeke? nak tgk2... hehe

Ieyza Afieyna said...

@vendettatraveller

aah.. betul jugak tu.. klo mhl time motor rosak susah jugak kn..

Ezad Skytech said...

hee..vote for yamaha...sbb kebanyakannya mmg ramai pakai ego ni..hee :D

Ieyza Afieyna said...

@Ezad Skytech

haha.. mcm ade undian la pulak nk vote2 ni.. hehe

cik chinta said...

yamaha..sbb sinri pakai da hampir 6 taun x de rosak

Emma said...

yamaha lebih ok dr honda :) rasanya laahh.. ho3

faridah nazurah said...

hoho zura xtau pasal motor. tapi ni skuter kan? kalau ye, orang ckp skuter ni xbagus sbb ;

1) bile rosak susah nak cari spare part
2) kalau jumpe spare part pun mahal gile service
3)kalau nak jual balik xde nilai sgt

hehe ni org yg cakap la, tp klau ieyza nak beli jugak xkesah la. lgpun ni just pendapat. ieyza nak pendapat kan? :P

Ieyza Afieyna said...

@faridah nazurah

yup.. aah skuter la tu hehe..

xpe2.. thanx bgi pndapat :)

Rafflesia™ said...

dah dapat buat pilihan ke dear.. -.- xsabar nak tengok ieyza beli moto baru ni.. hihihi

Ieyza Afieyna said...

@Rafflesia™
lom buat pilihan lagi.. stil berbelah bhagi.. hehe

@ deqla manjew said...

cute je kaler pink...hihi... done follow awk, sudi2kan la ke blog burok sy... cantik blog awk.. :)

Azee Hana said...

x pernah naik dua dua ni..jadi x tau mane bez..hee//nway,,salam kenal...done follow sini

Ieyza Afieyna said...

@@ deqla manjew

hehe.. TQ .. t ieyza terjah blog awak plak k :)

Ieyza Afieyna said...

@Azee Hana

yeke? erm. xpe2.. xde hal :)

athrh lani said...

yamaha comel :) suka!

zafira othman. said...

baik motor ada gear. dari auto ^^

P U C A T said...

ego lg best..
honda icon tu sesuai utk org yg kecik je.

Ieyza Afieyna said...

@P U C A T

ieyza memang kecik pun orgnye,, hehe

9n0L4 said...

huhu. kite ni tak tahu menahu pasal motor. ;)

Cikgu Ma said...

semua ensem..hehe

jijah said...

ieyza..beli tiga2 la snang..hehe..tp pndapat kak..bek beli ego or icon best jugk..n smart jerk hehe...

Khumaera Ismail aka Mariam Ismail said...

sis suke design modenas tu.macho + cute.hehe~

Cik Amal said...

icon rendah jer dear
klu orang yang rendah, ok lah, smart


belog ni, amal tengok tak ade HEARTBEAT
HEARTBEAT tu macam nuffnang, boleh dapat duit even dengan blog
meyh tengok tuto yang amal buat
http://sayacikamal.blogspot.com/2012/05/cara-daftar-heartbeat.html

widiea azira said...

adeh!! smua xleh ke

Rafflesia™ said...

xpe. jangan terkejar-kejar macam syieda kene pilih moto dalam mase seminggu. last-last encik muncit yang pilihkan.hihihi @_@ (syieda yang bayar, uwaaaa)

nanti dah beli upload cepat-cepat tau? wahhh syieda lak berdebar-debar ni.. hihi

Ieyza Afieyna said...

@Rafflesia™

motor dah beli da.. cuma x amik lagi.. t dah ada kt rumah ieyza wt entry ,, hik3 :P

Anonymous said...

Ya ke..sya x thu lah nk bli moto ape..ex5,skuter@lagenda.nk bli moto yg leh jalan jauh& jimat minyak.sya suka ego s tpi tkut xtahan lama.pastu lagenda yg bru plak ade oil filter ade org ckp kuat makan minyak.lc kna jga air kulen.ntah lah.buntu sgt2 nk bli moto mana 1:-(

amirah modah said...

Kalo skuter yg tahan lasak pilih la ego..akak sy guna ego dah lama dah dia guna skuter tuh..xdak msalah lg la wat masa skrg..alhamdulillah

amirah modah said...

Kalo skuter yg tahan lasak pilih la ego..akak sy guna ego dah lama dah dia guna skuter tuh..xdak msalah lg la wat masa skrg..alhamdulillah