Monday, April 30, 2012

cerita jiran aku yang .......

Assalamualaikum...
 
Hurm.. actually dah lama nak tulis entry ni.. tapi bila orang tu dah melampau-lampau. rasa geram pun ada.. maaflah entry ni agak emo sikit... tak faham betul la manusia yang jenis macam tue.. bukan niat nak bukak cerita orang tapi sekadar nak berkongsi cerita..
 
kisah ni mengenai jiran ieyza.. tak tahu la apa salah kami sekeluarga yang dia tu dengki sangat dengan keluarga kami nie. kitorang dok situ dan hampir 12 tahun lama nya.. mak pun agak rapat dengan keluarga orang tu.tapi tak sangka dia seolah-olah  " potong line " mak berniaga ..
Keyword "DENGKI" tu yang penting :P
dah 2 tahun lebih mak jual ais krim malaysia yang 20 sen 1 tu.. budak-budak ramai beli kat mak. hasil jualan tu, mak kumpul-kumpul dapat la beli almari, tempat letak pinggan apa semua tu la kan. pastu orang tanya 
"banyak duit beli barang-barang baru ni.." (ape nak hina kami miskin apa!)
 mak cakap la. "ada la sikit. kumpul2 duit ais krim tu.."

tengak-tengak 2 minggu pastu, jiran ieyza tu pun start la jual ais krim jugak.. ok, mak tak kisah la.. tak kan nak halang kan. tapi masalah nye. ada ke dia suh anak dia hasut budak-budak cakap jangan beli ais krim kat mak. dia suh beli kat dia..siap fitnah mak macam-macam.

bila budak-budak beli aiskrim kat mak, anak jiran tu panggil, 'wei, wat pe beli kat situ, beli kat rumah aku la..'pastu cakap bukan-bukan pasal mak. kadang-kadang ada gak yang beli, pastu mak tanya la napa jarang beli sini. budak tu cakap orang tu pesan jangan beli kat sini..
 
 pastu yang pelik nya, budak-budak yang dulunya salu beli kat mak, tak beli dah, beli kat rumah orang tu je. pastu tak nak kawan dah dengan adik-adik ieyza. kalau tak dulu asyik datang rumah beli aiskrim.. men-men dengan adik-adik ieyza.
 
see,, apa punya perangai tu.. tapi mak x patah semangat.. still ada orang yang beli kat mak gak.. lagi pun, kalau orang tu berniat buruk camtu. takkan kekal lama mana pun...

32 000 kuceng marie:

aRa ❤ aFiq™ said...

manusia ni mcm2 pangai.. xberkat rezeki dia tu dapat hasil dr mgata sal org.. smoga jiran tu di beri petunjuk..

kura said...

eshh. kurang ajarnya rupa iyeee :0

Ieyza Afieyna said...

@aRa ❤ aFiq™

harap2 mcm tu la kan.. hurm..

Ieyza Afieyna said...

@kura

haha.. tau xpe !

sis92 said...

ee tak baik betul makcik tu..
takpe2 orang yang jujur dalam kerjanya akan dapat hasil yang baik jugak. makcik tu biarlah tu urusan dia dgn Allah .

Fikri said...

Ish3.. ada lg org cm2. Sbr la byk2. Tuhan tu maha pemurah. :D

Sis AI said...

Ya Allah.. Busuknya hati.. Pergh, sis. Klu sy la kan. Gentle sy ckp, sy mmg kasi libas laju2 jiran tu. Trus straight tnya, apa msalah dia. Takde nya sy nk diamkn je..
Pnyabar btul kluarga sis.. Takpe, mudah2han ksabaran ni bwk berkat..

Khumaera Ismail aka Mariam Ismail said...

jahatnye.. T__T takpe, Allah maha Kaya. insyaAllah ada rezki lebih baik utk ur family. amin.. =)

Ieyza Afieyna said...

@sis92

bukan makcik.. lelaki muda.. sebaya2 mak jugak cmtue..

Ieyza Afieyna said...

@Fikri

betul2.. sabar je nie.. klo x sabar dah serang dah org tu.. tapi xnk wt kecoh je kn..

Ieyza Afieyna said...

@Sis AI

bukan ape. cuba xnk kecoh2 je kn.. g pun mak akk pun bukn jenis yg suka gduh2 dgn org ni..

Ieyza Afieyna said...

@Khumaera Ismail aka Mariam Ismail

harap macam tu la.. amin.. ;)

HAFIZAL said...

betul tuh....nie lah sikap yg perlu kita jauhkan ...sebenarnya sikap ini telah lama ada di kalangan orang melayu...yg tak boleh tengok orang senag sikit...mula lah perasaan hasad dengki itu tumbul... cuba lah berfikiran positif...jadikan orang itu sato contoh bukannya musah.

HAFIZAL said...

harap bersabar dan memohon keampunan dari allah..semua yg berlaku adahikmahny cuma kita sahaja yg tak tahu....

Rina Supian said...

Eeee geram gila dgr, kalau aku lempang sebijik mulut anak jiran tu. Kuar jaq..!!

Ieyza Afieyna said...

@HAFIZAL

mak xnk kecoh2.. nnti gduh pulak kn..

Ieyza Afieyna said...

@HAFIZAL

isyaALLAH.. terima kasih..

Ieyza Afieyna said...

@Rina Supian

hehe.. sabar2 :P

Ezad Skytech said...

sabar je la dgn org mcm tu....tak habis2 kerja nak dengki kat org...nak berniaga tu berniaga je la..tak payah nak sebar2 fitnah mcm tu..aihhh...org mcm tu pun ada ke..

Az Meeda said...

yup.. betul tu..
jgn putus asa, percaya pd rezeki masing2

aisya said...

betul ayat ieyza yg last tu.. setuju sgt.. xpe, rezeki allah ade kt mana2. janji kita ikhlas mencari.. =)

nurul diana said...

biasalah kak , mnusia , mcm2 prngai ada . sabar ea :)

aleen aiden said...

payah juga kala hidup dikelilingi dgn orang yg macam ni. haihh.

Norlida Ramli said...

xpela ieyza..
perangai manusia mcm2 la..
xsuke tgk org lebih dr dia..
tmbah2 lg melayu..
suka mnjatuhkan melayu..
sepatutnya tlg..ni x...
tp pape pun..
just kuatkan semangat &
ingat rezki Allah dimana2...
keep fight until the end =)

wan nurul hezrina said...

nielah org melayu.bukan nak positip.mencikk arr

Ieyza Afieyna said...

@Ezad Skytech

tah la. tak fhm betul knpe la smpai nk fitnah2 mcm tu.. hurm

Ieyza Afieyna said...

@Az Meeda

betul2.. ;)

Ieyza Afieyna said...

@aisya

hee..betul tu..harap2 mcm tu la.. ;)

Ieyza Afieyna said...

@nurul diana

hehe.. thanx dear ;)

Ieyza Afieyna said...

@aleen aiden

memang payah sis.. ade je yg xpuas hati..

Ieyza Afieyna said...

@Norlida Ramli

insyaALLAH.. thanx sis :)

Ieyza Afieyna said...

@wan nurul hezrina

huhu.. tau xpe.. mencikk gak..