Thursday, January 19, 2012

Aku bukan anti lelaki.. cuma...

Assalamualaikum...
#maaf penggunaan aku disini !

"aku tulis bukan untuk meminta simpati tetapi sekadar luahan....."


Tiba-tiba aku rasa bersalah sangat-sangat.. T_T  bersalah pada kawan-kawan aku.. entah.. mungkin dorang terasa kowt dengan kata-kata aku.. tapi aku terasa diorang tak kisah pulak kan ?? 


kadang-kadang aku rasa yang aku ni anti lelaki sangat-sangat !!  tak . aku sebenarnya bukanlah anti lelaki pun.. cuma tah , aku sendiri pun tak faham.. kalau aku anti betul-betul , confirm aku takda boyfriend kan.. tapi aku ada je boyfriend ... so, aku tak da lah nak anti lelaki sangat..  


tapi kadang-kadang aku akan menjadi anti dengan lelaki bila dorang seolah-olah melakukan sesuatu yang membuatkan aku terhina.. ! kenapa kan aku nak rasa terhina ?? sebab aku pernah lalui macam-macam perkara,,, apa yang budak-budak lelaki buat kat aku.. 


sebab tu aku tak suka nak kawan dengan lelaki sangat... lagi pun tak da kowt orang laki nak kawan dengan aku.. tapi kenapa "mereka" nak pulak kawan dengan aku.. sebab tu aku rasa pelik.. aku rasa diorang ada sesuatu yang sedang dirancang.. mungkin ada udang disebalik batu.. mungkin aku tak tahu.. apa motif dorang !!  kenapa dorang seolah-olah nak kenakan aku !!


aku ingat lagi, waktu aku sekolah rendah.. budak laki selalu buli aku.. kata2 aku.. aku selalu menangis sebab dorang... aku rasa benci sangat dekat budak laki.. adik aku pun selalu buli aku kat rumah.. dia selalu sepak aku, cubit aku... bertambah-tambah aku benci kat laki. bila balik kampung, bapak sedara aku pun buli-buli aku. walaupun aku tahu ianya gurauan.. tapi aku selalu menangis.. argh !! aku benci laki larr...


bila masuk sekolah menengah pun sama, budak laki pun selalu cari pasal dengan aku, aku pun tak faham. aku tanya baik-baik. tapi dorang jawab tengking-tengking.. bodoh punya laki.... aku tahu aku x sempurna kowt kat mata dorang.. perempuan cantik gedik2 kat dorang kemain dorang bergelak ketawa.. bertambah-tambah aku benci lelaki.. 



kat kelas aku selalu diam jer.. bila budak laki tegur aku baru aku cakap.. budak laki yang tegur aku tu pun yang baik-baik. yang nakal2. hot2 , ensem2 tu, mane penah tegur aku pun.. yela, tak layak pun aku nak kawan dengan dorang kan. ok aku sedar.. aku tak mati pun tanpa laki..aku pun jenis sensitive, sikit-skit nak nanges... budak laki gelar kan aku malaysia idol.. satu sekolah panggil aku malaysia idol... T_T dorang kata konon-konon aku kalah nyanyi pastu nanges... lol !


bila pas PMR, aku pindah sekolah,,,aku happy sebab dapat pindah sekolah,teknik manjung,, aku benci la dengan budak2 sekolah aku tu.. tapi sampai sekolah baru pun. nasib aku sama je..  aku ingat seorang dak kelas kawan aku.. dia cakap dengan orang lain baik-baik. gelak-gelak. dengan aku nak jeling2 aphal.. aku pun tukar sekolah lagi....


aku pindah sekolah teknik seri iskandar pulak.. tapi sama je... aku rasa lebih malang kowt.. baru 2 hari kat sana, satu kumpulan budak laki kena kan aku.. kali ni aku betul2 rasa terhina. aku tak boleh tahan betul la.. sebab tu kat sekolah ni aku hanya 3 bulan je. pastu aku pindah.. apa dorang buat??  


ada satu geng budak laki 6 orang.. aku tak kenal pun dorang. yela baru 2 hari masuk.. dorang sangat popular la kat sekolah.. sebab dorang ni dikenali sebagai group adik beradik .. along, angah, acik, adik, abang, alang, ..dorang pakat ramai-ramai kenekan aku dengan menulis surat kat aku .. 


mula-mula aku dapat surat dari kawan aku ,nama zaidi( kenal dia masa sekolah lama)
dia antar note..
 kepada Azziza.. ilove you...

Apa khabar ? Sihat. boleh berkenalan.

ikhlas, zaidi,
-4PKM1-

aku pun reply la..note kecil

"wei zaidi, ko nak ape, tak habis-habis nak kacau aku. aku tak kacau pun ko.
budget aku tak tahu... bye..."


then, tak lama kemudian, budak kelas aku, nama Lan. bagi 6 surat lagi kat aku.. 
dari situ aku dah syak... mesti ada plan buruk.. 
surat2-surat dorang guna kertas warna , berwarna-warni. (aku simpan lagi kowt.ade kat umah. kenangan masa silam. =P) dalam surat tu, ayat nak dekat sama je.. dorang tulis nak berkenalan dengan aku la. dorang kata aku comey la.. (aku tahu dorang perli. FINE !) ,macam -macam la. tulis puisi la.. siap tulis esok dorang nak datang kelas aku...



dorang dak-dak PKA , PKM aku budak PKE.. besoknye dorang datang ramai-ramai.. dorang saja cari pasal dengan aku..  masa tu gaduh besar jugak la... malas la nak citer. dorang cakap aku perasan la, ramai orang suka. padahal surat dorang aku satu pun tak balas. aku rasa hinanya.. aku benci la dorang.... tapi sebelum aku pindah dorang ada mintak maaf, so aku maafkan dorang. walaupun aku rasa benci sangat-sangat..


lepas aku pindah sekolah teknik lebuh cator pulak, alhamdulillah tak da lagi terjadi macam tu,, mungkin dah matang kowt, budak laki kat ipoh tak da pun nak kacau-kacau aku dengan benda tak faedah.. aku rasa best sangat sekolah sini.. tapi tak sangka ada 2 ,3 orang budak laki tu guna kan aku untuk kepentingan diri sendiri..  susah cari, mengadu la konon.. nak ngorat kawan aku...bila dah putus dengan kawan aku. tegur aku pun tak pernah dah. 


dah la. aku malas nak cerita panjang-panjang yang sebenarnya macam-macam lagi... ###
tapi sekarang aku rasa bersalah pulak dengan budak laki kelas aku.. aku tertanya-tanya ikhlas ke dorang nak kawan dengan aku ? kenapa dorang selalu tegur aku. walaupun kadang aku ignore dorang.. dorang mesti cakap aku sombong.. aku tau.. aku mana penah nak tegur-tegur dorang sangat...


actually, tadi ada something berlaku lagi,,  ada lah satu gambar tu, tak dapat nak publish kat sini. dorang tulis something atas kertas sempena birthday aku."happy birthday ieyza.." gambar tu dah upload semalam lagi. tapi aku baru tahu tadi sebab ada seseorang tag kat aku.. tibe2 aku rasa geram sangat2..


aku pun komen la panjang-panjang. apa motif buat semua ni.. mesti ada plan yang dorang rancang..nak kenakan aku kowt kan.. tibe-tibe diorang padam da gambar tu,, aku tibe-tibe rasa bersalah.. aku bukan tak hargai. tapi aku .. entah pelik. faham tak. yang tengah tulis tu pakwe orang.. gf dia kawan aku lak tu.. dua-dua dak kelas..aku malas la.. walaupun. gf dia nmpak cool, tapi hati dia..tak da sapa tahu kan.


jujur la kan. kalau bf aku yang buat kat pmpuan lain macam tu, aku pun panas ... tu aku tanya apa motif semua ni.. tapi tak sorang yang jawab. terus delete gambar tu...

"andai korang marah, maaf kan aku...aku bukan nak sombong atau nak belagak.... " 


37 000 kuceng marie:

aReLaN said...

sebagai seorang laki2,sye sndri pon akui,kadang2 cara laki2 utk rapat ngan pompuan agak over la sebab kitorang laki2,kitorang tak paham perasaan pompuan sebetulnya & kitorang rasa cara ktorg betul.hmmm..setakat ni tak pernah lak jd smpi gtu kat girls mne2 skolah sye belajar.len tempat laen ragam dia.

nurul diana said...

lelakii ade sstngah yg mnyakitkn . mcm saya , budak lelaki trik bangku n smpai skrang saya tngung skitnya

nurul shuhadah mior ishak said...

hmm .. sbar k yunk .. sbnrnye izah kne try rapat ngn dak laki .. x semestinye rapat tue gedyks kn ? .. izah kne tw laki nie cmne .. laki nie semakin kite x layan semakin tue diowg rase nk kacau .. so pasni yunk kne la try2 rapat .. not dgn bf je k .. =) x mw pk negatif k ..

saffiya_aleesya @ echa said...

sabar yer ieyza..buat bodoh jer kalau jumpa mamat2 sengal macam tu..tp pelik laa knpa ieyza tukar banyak sangat sekolah teknik yer dr manjung ke sri iskandar pastu ke ipoh plak..

dyabunga said...

izah jgn pk negatif.. mungkin dorang sebenarnya ikhlas nk kawan dgn izah.. mungkin cara dorang keterlaluan..

Miss Nadya said...

sbr ye yunk...kadang2 susah kita nk faham laki ni..:(

mood :: sedih tapi nk jugak bagi nasihat..hehe..:)

Pendamba Mawar said...

ngan PM? PM lelaki gakkkk

widiea azira said...

sy pencinta lelaki

Penjual Reflesia™ said...

dear.. syieda dulu salu kene kacau dengan admire syieda (masa tu xtau lagi die admire). setiap hari ade je benda die buat. tarik idung, tarik tudung, ggu syieda tido time rehat. tendang kaki kerusi masa cikgu ngajar. tpi syieda xlayan. sebb tu die asik kacau.

bile dpt tau die admire, syieda pun layan la die.borak2 je. smpai skrg die dah jd kwn baek syieda. dan xpnh bkasar dah dgn syieda. apepun dear, lyn skdr kwn. lagi kite buat xtau, lagi diorg kcau(sbb diorg pk kite sombong n ase femes).. berkawan je, xsalah kan? hihihi =.= sabar tau

Cikgu Ma said...

=)

MeeRole said...

<--lelaki..uhukuhuk.. :(

MeeRole said...

<--lelaki..uhukuhuk.. :(

ieyza afieyna said...

@aReLaN

tpi kdg2 menyakitkan hati betul la..hurm..

ieyza afieyna said...

@nurul diana

akk pun pernah kena tarik bangku.. skit bontot.. haha

ieyza afieyna said...

@nurul shuhadah mior ishak

entah la shue,, ieyza cuma pelik. kowt dorg ade plan ape2 ke..ok2.. thanx..

ieyza afieyna said...

@saffiya_aleesya @ echa

huhu.. bnyak kn sekolah ieyza tukar.. ade sebb2 tertentu...

ieyza afieyna said...

@dyabunga

entah la.. tpi ieyza asyik pk negatif je.. yg konon2 dorg ad rncgn jahat...nak kenakan ke..entah la..

ieyza afieyna said...

@Miss Nadya

tu la.. ieyza pun xgam dgn mereka..

ieyza afieyna said...

@Pendamba Mawar

selagi x cari pasal, ok la..haha :P

ieyza afieyna said...

@widiea azira

bagus la mcm tu.. sorg cukup la. jgn ramai2 sudah.. :P

ieyza afieyna said...

@Penjual Reflesia™

entahla..ieyza bukn xnk berkawan dgn budak laki. tapi mcm x masuk je.. entah.. xbiasa la...huhu

ieyza afieyna said...

@Penjual Reflesia™

entahla..ieyza bukn xnk berkawan dgn budak laki. tapi mcm x masuk je.. entah.. xbiasa la...huhu

ieyza afieyna said...

@Cikgu Ma

:)

ieyza afieyna said...

@MeeRole

hehe.. x semua laki la...huhu..

SyamimiNazifa said...

sabar-II .

ieyza afieyna said...

@SyamimiNazifa


:) thanx dear..

Azekzk said...

banyakkan bersabar ye. Mungkin ada hikmahnya. Sya x lah memihak mana2 pihak cuma bg pihak lelaki ingin memohon maaf. Mungkin kkadang2 diaorang bergurau secr kasar tp anggaplah itu ujian dr Allah. Adulah pada Allah. Insyaallah dr situ kita akan dpt kekuatan.

ieyza afieyna said...

@Azekzk


insyaALLAH...terima kasih ;)

Paris Lipton said...

ehh pnjg sngat ni, baca sekerat je...huhuhu jujur tak? tp kan bdk laki ni nakal je, awk tenang dan redha je, Tuhan kan ada :)

cik ayuni said...

mungkin ramai lelaki yg mcm tu..tp bukan semua...mgkin ada segelintir yg ok...yuni ada kawn2 laki yg ok jer..

ieyza afieyna said...

@Paris Lipton

hehe... memang pnjng giler.. tgh emo la kata kn.. :P

ieyza afieyna said...

@cik ayuni

yup.. betul tu.. xsemua macm tu.. ..

NazuerahAzhar said...

:)

pusat busana muslim murah said...

artikel tulisan yang baik,,nice post slam kenal

Yatie Awang said...

kadang2 pengalaman yang membuatkan kita jadi fobia..tapi itulah sesetenagh lelaki ni suka main2..

ieyza afieyna said...

@Yatie Awang

xtahu la kak.. tapi kenapa mereka lakukn smpai mcm tu.. fobia betul..hurm..

hagemaruu hageda said...

Aku mmng dari dulu tak suka laki .bajet bagus je . Maklumlah kaum hawa ni akal nya pendek . Laki.memperbodohkan je