Tuesday, January 31, 2012

Akibat dedah aurat di facebook

Assalamualaikum...

#kisah benar.....


kisah ini mengenai seorang hamba ALLAH. Beliau merupakan seorang wanita yang sangat aktif berfacebook... dalam facebook nya mempunyai banyak koleksi gambar-gambarnya yang tidak menutup aurat...


selepas beliau meninggal dunia,, ibunya sentiasa bermimpi beliau merayu kepada ibunya supaya memadam semua koleksi gambar-gambarnya yang tidak menutup aurat yang terdapat dalam facebook nya... malangnya tiada siapa yang dapat membantu kerana tiada siapa yang mengetahui password facebooknya itu...


jadi ,kemungkinan besar, rohnya tidak tenang dengan dosa auratnya yang dibiar begitu sahaja menjadi tatapan umum.. dan ingatlah , azab untuk kita yang sengaja membiarkan aurat kita dilihat oleh lelaki bukan mahram ialah API NERAKA !


#Cerita ini menjadi iktibar dan pengajaran buat kita, supaya usahlah letak gambar di faebook , terutama sekali gambar kita yang tidak menutup aurat.. kita tidak tahu bila kita akan dipanggil untuk menghadap Illahi.. jika sayangi diri ,padamlah gambar yang tidak sepatutnya itu....


akhir kata, semoga roh wanita itu dicucuri rahmat.. ameen... alfatihah......

p/s: peringatan untuk diri sendiri dan semua.......

43 000 kuceng marie:

Подтверждаю (fadzli) said...

as salam..

hm..
sebab itu Allah berfirman yang setiap dari kita bertanggungjawab dengan setiap apa yang kita lakukan.

wah..sudah bertukar wajah..takde background hitam pinky lagi..
yang ni pun cantik

Jemput ziarah membaca entri pakcik.. ;)
syukran..


Pergi Mati..


Cara meringankan solat dalam Islam


Under Guise Of Friendship
(^^,)

lama tak masuk sini. setahun lebih dah..eh? HUHU..

Fikri said...

Ish3.. smoga mndapat pengajaran dari cerita ni. Aminn :D

faridah nazurah said...

Sentap jap. Haha

EyqaLuvender said...

pengajaran utk semua =]

cik ayuni said...

takutnya...:

Yatie Awang said...

al-fatihah...amin..

perlu jadi teladan buat kita

merpatisejoli45 said...

hye, sudi tak tukar banner ngn saya?
if berminat komen di blog saya ye. :)

done folow u, jmput jd folower saya blik ye. :)

zareliqa afiqa said...

Sebab tu lar jgn upload pic yg terdedah sana cnie..moga rohnya dicucuri rahmat :)

widiea azira said...

sama-sama lah muhasabah diri masing2 dan saling mengingati. .

milo said...

astaghfirullah...bahayanya kan? sbb tu la tak digalakkan uplod gambar2 banyak2 kat facebook...huhu...amin, moga2 semua dosa arwah perempuan tu diampun...

Mr.She said...

take it sebagai pengajaran buat kita :')

FiqaComey said...

minta2 kite semue terhindar dr bende2 camtu.. nice sharing.. ;-)

^^eKaTiKaH^^ said...

bagi perempuan, kita hanya boleh tunjukkan aurat kita pada lelaki yg bergelar suami sahaja.. :)

Amoychanteks said...

hack laa fb die..hihi~~

^.^
privatekan gambar pun oke jugak kalau nak letak sangat kan..

ieyza afieyna said...

@Подтверждаю (fadzli)

eh, yeke ? pnah masuk blog ieyza ke ? rasanya blog ieyza xpnah buat hitam pinky.. hehe

ieyza afieyna said...

@Fikri

betul tue.. amin.. ;)

ieyza afieyna said...

@faridah nazurah

eh, jgn sentap.. xmention sape2... public reading.. hee

ieyza afieyna said...

@EyqaLuvender


harap2 la kan..ambil iktibar;)

ieyza afieyna said...

@cik ayuni

sama la... hurm..

ieyza afieyna said...

@Yatie Awang

amin.. betul tu. ;)

ieyza afieyna said...

@merpatisejoli45

ok.. nnti ieyza terjah blog kamu ;)

ieyza afieyna said...

@zareliqa afiqa

amin..^_^

ieyza afieyna said...

@widiea azira

mudah2an.. insyaALLAH...

ieyza afieyna said...

@milo

betul2.. ieyza sendiri pun xletak gambar pun.. hehe

ieyza afieyna said...

@Mr.She

yup ! betul tu.. ;)

ieyza afieyna said...

@FiqaComey

insyaALLAH... terima kasih.. ;)

ieyza afieyna said...

@^^eKaTiKaH^^

sudah semestinya... huhu

ieyza afieyna said...

@Amoychanteks

kalo hack t terlepas kt org2 yg xbertanggungjawab lak.. huhu

Подтверждаю (fadzli) said...

as salam..
huhu..bila ingat blog ieya ni, pakcik nak tanya pasal widget kat sini dulu. lupa2 la nama widget tu.
masa layout blog ieya yang hitam tu.

ala..yang wisget cantik tu. apa entah namanya. huhu.. otka jem dimusim sejuk

6__9

ieyza afieyna said...

@Подтверждаю (fadzli)

salah blog kowt.. sebab ieyza xpenah buat blog warna hitam pun.. hee.. ~

Phat said...

tq atas peringatan

ieyza afieyna said...

@Phat


welcome ;)

dyabunga said...

peringatan untuk diri dya jugak

Подтверждаю (fadzli) said...

hmm..yA kot. silap.
eh..ke background warna hitam? yang pakcik ingat, ieya punya status tu. ada buat jquerry accordian..eh?

Iffah Afeefah said...

kat mne2 pon

kot2 org tangkap gamba kite

simpan

mcm2 la

TwIstiEs*meSti Mau* said...

perempuan tu pun satu..nk mari dlm mimpi pun..bg la sekali dgn pasword..senng sikit...pe daa...haha:))

Ain Dzaya said...

alhamdulillah..ain da delete p yg tak patut dalam fb =) n laman sosial lain..

dengan gagahnya ain bersengkang mata buat entry nie =)

http://aindzaya.blogspot.com/2012/01/rindu-perasaan-sakit-yang-indah.html

ieyza afieyna said...

@dyabunga


dan untuk semua.. :)

ieyza afieyna said...

@Iffah Afeefah


tu la pasal. zaman sekrg ni bahaya btul..

ieyza afieyna said...

@TwIstiEs*meSti Mau*

huhu.. buat lawak pulak..

ieyza afieyna said...

@Ain Dzaya

ieyza pun...

Lady Emilya said...

nicee info, thanks :)

syieda ;) said...

syieda pernah baca gak pasal ni. takut pulak. lepas tu, syieda delete n private kan sume gambar syieda. tinggal satu je, dp :)