Friday, June 10, 2011

Tutorial: Buat header transparent guna Paint.Net and Photoscape

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum
♥ Hello silent reader ! ♥

hyep!! hari ni nak buat tutorial camna nak buat header la.
ada orang suruh. hee.
 tuto ni guna Photoscape dan juga Paint.Net
tak da? download la. tekan link kat atas.

step:
mula-mula buka Paint.Net

1. klik button seperti di atas[tongkat ajaib] n pergi kat image 
klik kat image pula..
 2. image akan berubah mqcam kat atas.
3 . cut gambar tersebut.[image gunting.]
4. keliling image akan jadi petak-petak. bermaksud sudah
di transparentkan.
5. juga bole digunakan untuk transparent image yg sensitive.
apabila tongkat ajaib tidak dapat detect image yang mahu
di transparent kan.
6.selesai. tekan file > save as .. 
7.simpan kat destop ..pastikan save as type  PNG . dan tekan save..
8. just klik ok.
Beres. now buka photoscape pulak..
bila dah buka.. 
9. tekan menu.. than pilih size header..
10. dah pilih size header. tekan OK.
11. akan keluar macam image diatas.
12. klik object.
13. clik photo.. and pilih photo kat atas sekali. then
upload image yang korang transparent tadi.
14. bila dah upload. letak la pic tu kat tang mana-mana yang suka,..
15. klik untuk tulis apa-apa di header korang
16. ok dah jadi. pastu korang save la.ingat save as type PNG ok.
bila dah save. korang pergi balik kat Paint.Net, upload image
yang korang baru save tadi.. transparent balik pic tue macam step yang mula-mula tadi.


dah selesai save kan. dan bole la upload kat header korang..
INGAT .. save as type PNG . hee. t x jadi pulak. Bye...

Semua pic kalo tak nampak.klik untuk pembesaran yang terbantut itu.

> SILA KOMEN SELEPAS GUNA TUTORIAL NI :) <



Photobucket


37 000 kuceng marie:

shafiqah sabri said...

hey..thanks..i like this tutorial..

Carrot susu said...

thank u ieyza, fr the beneficial tutorial! ^^

ieyza afieyna said...

@shafiqah sabri


ok ..welcome.. hee;)

ieyza afieyna said...

@Carrot susu


welcome..

Cik Amy said...

thanks :D

ieyza afieyna said...

@Cik Amy


okea... ;)wc

Farhan Kerewx said...

thanks alot ! this tuto really make me happy , now I can make a header :) seriously i'm a beginner but my header was ugly but i'll try it better next time.( crop tak betol ) ! hee~

ieyza afieyna said...

@Farhan Kerewx

hehe.. ok..welcome.. ;)

Cik Puan Zura said...

bagusnya tutor ni....
tq for sharing....
patut la blog tuan umah ni cute habis...

ieyza afieyna said...

@Cik Puan Zura


hee.. welcome.. cute ke blog nie ? huhu
thanx..^^

snOw sakura said...

salam.. anda ditag.. :)

http://snowsakura91.blogspot.com/2011/06/touch-of-beauty.html

Pn. Azlina Hamdan said...

tq dear... akak berjaya buat header tu..

ieyza afieyna said...

@Pn. Azlina Hamdan

ok kak..welcome.. ;)

cikk faten said...

thanx ! mwah ! da lame carii buat header guna photoscape :D

JUz Qyla(ES) said...

ta paham la kak ieyza

ieyza afieyna said...

@cikk faten

welcome .. ;)

ieyza afieyna said...

@JUz Qyla(ES)

xpham ? akk rase akk dah buat tuto pling mudah la ni.. hee
cuba qyla fahami betul2 k,,
dah download lom dua2 software tue ?

noor anis said...

awk pilih tulisan yang mane ?

ieyza afieyna said...

@noor anis

oo.. tulisan tu ieyza guna tulisan
porky's

kena download tulisan tu.. ;)

Cik Fyyfa said...

akak,camne nak buat header animated cam akak punya tu?

ieyza afieyna said...

@Cik Fyyfa

header akk sekarang header flash,,
akk tempah je.. ;)

fAtEn_GyUyEoL^_^ said...

thnx akak coz buat tuto nie..daa lame daa sye cari..=D

qist said...

thanks for the tutorial..very helpful =)

Still_Me said...

thx for the tuto... sgt-sgt b'gna..hehehee..thx again ^__^

ieyza afieyna said...

@Still_Me

welcome.. ;)

Original CikTeddy said...

knp bile klik kt gmbr smua jd tranparent plak..huk3

Lala Echa said...

Thanks sister :)

//Junnie said...

THANKS A LOT.
tuto yg ni mmg daebak :)

acai - sukak - oat - crunch ! said...

jutaan terima kasih ! :))

waniee said...

million thanks eh. tuto ni senang and berguna. .^^

amalina roslee said...

Tutorial yg sangat berguna . Thanks :)

Ahmad Haziq Azlan said...

kalau format lain tak jadi ke...

baru je install...

nak try la....

Ahmad Haziq Azlan said...

MANA nak dapat tulisan cool untuk potoscape

Aien said...

hehe,,,..thanks banyak2... ^^

cikliah said...

Akak macam mana nak letak font macam akak

cikliah said...

akak tak jadi lah

nur amila said...

@cikliah

sila ke sini--->
http://www.dafont.com/

untuk mendownload ikut step di bawah.

klik download dekat hujung sekali then open file then double klik akan keluar font tu kemudian tkn install okay? dah sap untuk digunakan :D. Sori late reply. Saya b/p kak ieyza ^0^ Btw, jom ke blog saya.

http://worldeddyobby.blogspot.com/